SSO om Henrik Nordbrandt

  • HF 2. år
  • SSO
  • 10
  • 14
  • 6817
  • PDF

SSO om Henrik Nordbrandt

Denne større opgave i dansk på HF beskriver forfatteren Henrik Nordbrandt og indeholder en analyse og sammenligning af 3 digte fra tre forskellige digtsamlinger: "Kufferter" fra 1992, "Nu har jeg endnu engang fundet et smukt sted" fra 1984 og "Digt uden titel" fra 1991.

Opgaven giver et indblik i Henrik Nordbrandts omverdensforståelse og selvforståelse. I den forbindelse ser opgaven nærmere på, hvordan Henrik Nordbrandt giver sig til kende i sin digtning, og på hvorledes rodløsheden og hjemløsheden, som er en tematik, der gennemsyrer digtene, sætter en melankolsk grundstemning.

Problemformulering
En undersøgelse af Henrik Nordbrandts omverdensforståelse og selvforståelse.
• Hvem er Henrik Nordbrandt?
• Analyse og fortolkning af tre udvalgte digte af Nordbrandt.
• En sammenligning af Nordbrandts omverdensforståelse og selvforståelse i de 3 udvalgte digte.

Studienets kommentar

For at gøre opgaven bedre skulle citaterne have sidetal.

Indhold

Indledning 2
Hvem er Henrik Nordbrandt? 2
Kort præsentation af de tre digte 3
Analyse af ”Kufferter” (bilag 1) 3
Analyse af ”Nu har jeg endnu engang fundet et smukt sted”. (Bilag 2) 4
Analyse af digt uden titel s. 40 (Bilag 3) 7
En sammenligning af Nordbrandts omverdensforståelse og selvforståelse i de tre udvalgte digte. 9
Konklusion 9

Uddrag

Indledning
I denne opgave vil jeg, gennem en analyse og sammenligning af tre af Henrik Nordbrandts digte, forsøge at vinde indblik i hans omverdensforståelse og selvforståelse. Jeg vil i den forbindelse desuden se nærmere på, hvordan Henrik Nordbrandt giver sig til kende i sin digtning, og på hvorledes rodløsheden og hjemløsheden, som er en tematik, der gennemsyrer digtene, sætter en melankolsk grundstemning.
Ideen til denne opgaves omdrejningspunkt, nemlig en undersøgelse af Henrik Nordbrandts omverdensforståelse og selvforståelse blev i første omgang affødt af følgende citat:
”Ja, skriveprocessen kan være en form for terapi – jeg siger bestemt ikke, at den altid er det – fordi man lukker op for nogle sluser, så det, man har fortrængt, pludselig strømmer igennem én og bliver forløst. Det er min erfaring, ikke alles”
Henrik Nordbrandt vedgår altså her, at han bruger sig selv i sin digtning, hvilket jeg fandt meget interessant. Med den baggrundsviden er der ikke blot tale om en fiktiv og anonym fortællerstemme i Henrik Nordbrandts digte, men derimod kan man i høj grad læse Henrik Nordbrands egen person ind i digtene.

---

Analyse af ”Nu har jeg endnu engang fundet et smukt sted”. (Bilag 2)
Formelle træk
”Nu har jeg endnu engang fundet et smukt sted” er den romantiske og stemningsskabende titel på HN's komplekse digt. Titlen får dog en helt anden og knap så romantisk betydning, når man ser den i sammenhæng med de første fire linjer i digtet.
”Nu har jeg endnu engang fundet et smukt sted
som jeg aldrig skal vende tilbage til
og jeg husker allerede, hvordan det føles
igen og igen aldrig at vende tilbage”
Erkendelsen af at finde et smukt sted og sige, at man aldrig skal vende tilbage dertil, kan virke ganske deprimerende. Nu er romantikken afløst af vemod og melankoli over konstant at være på vej, og aldrig at gense det forladte.
”At slæbe stiger igennem mørke regnskove
For at stille dem op ad kilometerhøje mure
som mangler vinduer
og i ørkener være tvunget til at bygge broer... Køb adgang for at læse mere

SSO om Henrik Nordbrandt

[1]
Bedømmelser
  • 26-01-2020
    Givet af 2.g'er på STX
    Ok..

Materialer relateret til SSO om Henrik Nordbrandt.