SRO om hash, alkohol og kokain i Matematik A og Biologi A

 • STX 2.g
 • SRO (Matematik A, Biologi A)
 • 12
 • 11
 • 4141
 • PDF

SRO om hash, alkohol og kokain i Matematik A og Biologi A

SRO om i Matematik A og Biologi A om hash, alkohol og kokain

Opgaveformulering

Cannabis og alkohol er de mest almindeligt rusmidler og er meget udbredt blandt de unge. De centrale spørgsmål i det følgende er hvordan påvirker et forbrug af et af rusmidlerne kroppen? Hvor farligt er det egentlig at indtage disse rusmidler bare en gang i mellem? Hvordan foregår udskillelsesprocessen, og hvornår kan rusmidlet ikke længere registreres? Hvad indebærer forskellen mellem regelmæssig og uregelmæssig indtagelse?[...]I det følgende vil jeg især beskrive hash/THC´s påvirkning af kroppen. Alkohol og kokain behandles dog også. Jeg har valgt disse tre rusmidler fordi de har hver deres forskellige måde at blive indtaget og på.

Indhold

Indledning
Hvordan kendetegnes rusmidlerne?:
Hvordan kommer THC´en gennem kroppen?:
Hvordan påvirker THC´en os?:
Kroppens omsætning af andre rusmidler:
Sammenligning af en lineær og eksponentiel udskillelse:
Sammenligning af regelmæssigt og uregelmæssig indtagelse af hash (THC):
Konklusionen
Kildeliste

Uddrag

Hvordan kendetegnes rusmidlerne?:
Rusmidler er kendetegnet ved den psykiske og fysiske afhængighed, som rusmidlerne kan fremkalde efter regelmæssig brug i kortere eller længere tid. For at kalde et stof for et rusmiddel, skal det ved brug give afhængighed. Dog er der stor forskel på hvor meget af et givet stof man skal indtage for at blive afhængig og hvor hurtigt man bliver afhængig. Man har brugt forsøgsdyr for at teste hvilket rusmiddel der er mest afhængighedsskabende. Fx testede man en abe sammen med kokain, som er det mest afhængighedsskabende rusmiddel . Det endte med at aben ville arbejde sig til døde, bare for at få sin kokaintrang tilfredsstillet. Selvom den havde masser af mad ved siden af sig, nægtede den at spise. Den ville kun interessere sig for pedalen, som udløste en ny kokaindosis. Mennesker kan desværre gå lige så langt.

- Den psykiske afhængighed kendetegnes ved at selv når man er stoppet med indtagelsen, bliver man ved med at have en stor trang til at fortsætte stofindtagelsen, for at opnå tilfredsstillelse og/eller undgå ubehag. Dette resulterer ofte en øget misbrug. Næsten alle misbrugere kender følelsen af at de så inderligt gerne vil stoppe misbruget, men bare ikke kan. Denne psykiske afhængighed opstår, fordi rusmidlerne til forskel fra alle andre stoffer påvirker biokemiske processer i CNS, som er tilknyttet belønningssystemet i hjernen.

- Den fysiske afhængighed er en tilstand, der viser sig ved tolerance, dvs. at der skal mere og mere til for at opnå den samme virkning, den samme rus. Derudover opstår der symptomer, når stofindtagelsen ophører. Det er det der kaldes abstinenssymptomer. Fx kuldegysninger, svedeture, hovedpine eller kramper. Disse symptomer kan være så voldsomme og ubehagelige for den enkelte, at man har behov for behandling. Abstinenssymptomerne type og størrelse kan ... Køb adgang for at læse mere

SRO om hash, alkohol og kokain i Matematik A og Biologi A

[7]
Bedømmelser
 • 01-02-2014
  Rigtig god opgave - især biologidelen er god. Kan udemærket bruges til inspiration til SRP også.
 • 17-12-2010
  SUPER GOD OPGAVE ! kunnu bruge den fuldstændig
 • 27-08-2012
  Givet af Studerende på 5. år
  Det er en super god opgave
 • 08-09-2010
  God opg.............

Materialer relateret til SRO om hash, alkohol og kokain i Matematik A og Biologi A.