[2]

Jürgen Habermas

Dette er vores kompendium om den tyske sociolog Jürgen Habermas (1929-). Han er især kendt for sin teori om systemverdenen og livsverdenen, der viser, hvordan stat og marked påvirker vores liv. Teorien om systemverdenen og livsverdenen vil du typisk møde på A- og B-niveau i Samfundsfag. 

Habermas har også udviklet en teori om vigtigheden af samtalen for demokratiet. Den teori kan du møde på både A-, B- og C-niveau i Samfundsfag.

I kompendiet finder du:

Uddrag fra siden om Systemverden og livsverden

Ifølge Habermas har systemverdenen en tendens til at kolonisere livsverdenen. Med det mener han, at systemverdenen overtager mange af de aktiviteter, der før var i livsverdenen. Det kan eksempelvis være børnepasning og ældrepleje. Når systemverdenen overtager aktiviteter fra livsverdenen, så medfører det, at aktiviteter der før foregik ud fra kommunikativ handlen, nu foregår ud fra instrumentel handlen. Det betyder, at der kommer fokus på effektivitet og at penge og/eller magt bliver styrende for aktiviteten.

Systemverdenen har en tendens til at kolonisere livsverdenen, fordi systemerne vil forsøge at styre flere og flere områder for så effektivt som muligt at kunne forfølge deres mål. Vi kan se heldagsskolen som et eksempel på systemverdendens kolonisering. For at forfølge målet om at modvirke social arv har det offentlige overtaget familiens rolle i barnets skolegang. Det er ikke længere forældrene, der hjælper med lektierne, men derimod lærerne i lektiecaféen. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Jürgen Habermas

[2]
Bedømmelser
  • 26-11-2022
    Givet af HF-elev på 2. år
  • 04-05-2022
    Givet af 3.g'er på STX