NV-Rapport - Gærcellers Aktivitet og Enzymer

NV-Rapport - Gærcellers Aktivitet og Enzymer

Dette er en NV-rapport om gærcellers aktivitet, hvor vi fokuserer på aktiviteten for enzymer. I teoriafsnittet beskriver vi teorien bag gærcellers aktivitet.

Indhold

Indledning og formål
Teori
Materialer
Forsøgsopstilling
Metode
Hypotese
Resultater
Analyse og diskussion
Konklusion
Kilder

Uddrag

Metode:

Jeg opstillede først fire 500 mL kolber og afmålte hernæst 4 x 100 g sukker. Jeg tilføjede 100 g sukker til hver af de fire kolber. Herefter opvarmede jeg cirka 2 liter vand i en elkedel, hvorefter jeg afmålte 400 mL vand til hver af kolberne. Nu havde jeg en uudjævnet blanding af sukker og vand, så det var nødvendigt, at jeg satte låg på kolberne og omrystede dem i noget tid, indtil jeg ikke længere kunne se sukkermolekyler i vandet, og sukkeren dermed var blevet udjævnet i vandet. Jeg lod blandingerne afkøle til stuetemperatur til næste gang, vi skulle have NV-blok, så vandets temperatur ikke ville påvirke gærcellerne, når de blev tilføjet blandingerne. Ved næste NV-time markerede jeg mine 4 kolber, med skiftevis ”kolbe 1”, ”kolbe 2”, ”kolbe 3” og ”kolbe 4”.

Kolbe 1 lod jeg bare være som den var, altså med en gærkoncentration på 0 g. Til kolbe 2 afmålte jeg 10 g gær, som jeg tilføjede sukkerblandingen og herefter rørte godt rundt indtil gæren var nogenlunde udlignet i hele blandingen. Til kolbe 3 afmålte jeg 30 g gær, som jeg tilføjede sukkerblandingen og herefter rørte godt rundt indtil gæren var nogenlunde udlignet i hele blandingen. Til kolbe 4 afmålte jeg 50 g gær, som jeg tilføjede sukkerblandingen og herefter rørte godt rundt indtil gæren var nogenlunde udlignet i hele blandingen.

Jeg tog nu de fire gærrør og fyldte hver af dem cirka halvvejs med vand. Herefter tilføjede jeg 5 dråber bromthymolblåt indikator til hvert gærrør, så vandet deri fik en fin lyseblå farve, som det også kan ses på billederne af forsøget. Jeg satte gærrørene på kolberne.

Jeg lod nu blandingerne stå i 20 minutter, hvor jeg gav gæren lov til at komme i gang med at respirere/gære. Da der var gået 20 minutter, satte jeg et stopur til 5 minutter, hvor jeg inden for den tidsperiode talte CO2 boblerne, der kom op gennem gærrørenes vand. Jeg noterede mine resultater ned. Herefter lod jeg forsøgene stå i yderligere 15 minutter, og så satte jeg igen stopuret til 5 minutter, hvor jeg inden for den tidsperiode talte CO2 bobler i gærrørene, og igen noterede svarene ned. Historien gentog sig selv til en tredje måling, så jeg til sidst sad med 3 målinger af enzymaktiviteten i blandingerne... Køb adgang for at læse mere

NV-Rapport - Gærcellers Aktivitet og Enzymer

[1]
Bedømmelser
  • 08-10-2014
    Givet af Studerende på 10. år
    trgbtrbtrbbtbrgfdbrgfdrfgv