SOP om Frida Kahlo i Dansk A og Spansk A

 • HHX 3. år
 • SRP (Dansk A, Spansk A, SOP)
 • Ingen givet
 • 18
 • 5696
 • PDF

SOP om Frida Kahlo i Dansk A og Spansk A

SOP i Dansk A og Spansk A om "Frida Kahlo", og hendes malerier og deres surrealistiske træk, samt hendes historie og karriere.

Herudover kommer jeg ind på hvorledes det førnævnte passer ind i en historiske sammenhæng.

Studienets kommentar

Sproget i opgaven er ikke på særlig højt niveau.

Studieområdeprojekter på hhx hed tidligere studieretningsprojekter (SRP). Eksemplet her er skrevet som et SRP. Der er enkelte forskelle mellem de to opgavetyper. I dag skal du fx ikke skrive et engelsk abstract, men et resumé på dansk. De fleste krav er dog ens, så du kan sagtens bruge eksemplet til at få gode idéer til dit SOP.

Den bedste måde at bruge eksemplet er ved at bruge SOP-bogen sideløbende. SOP-bogen er opdateret på alle de nye regler, så du er sikker på at leve op til alle krav.

Indhold

Indledning 2
1. Fridas liv 3
1.1 Livet inden ulykken 3
1.2 Ramt af polio 4
1.3 Las Cachuchas 5
1.4 Ulykkens dag 6
1.5 Elefanten og duen 7
1.6 Den sidste tid 8
2. Tre portrætter 9
2.1 Autorretrato en la Frontera Entre Mexico y los Estados Unidos 9
2.2 Las dos Fridas 12
2.3 El Abrazo de Amor de El Universo, la Tierra (Mexico), yo, Diego y el Señor Xolotl 13
3. Surrealist eller ej 15
Konklusion 17
Litteratur- og kildefortegnelse 18

Bilag 1
Bilag 2
Bilag 3

Uddrag

Indledning

I efteråret 2008 var jeg på studietur til Mexico, hvor jeg bl.a. så Frida Kahlos hus i bydelen Coyoacán i Mexico city, hvor flere af hendes billeder var udstillet. Det gjorde stort indtryk på mig, men samtidig forstod jeg ikke alle hendes malerier og kunstværker. Men de var intense og livsbekræftende. Hvilket gjorde, at jeg fik endnu mere lyst til at vide mere om denne anerkendte kunstner.
Derfor vil jeg redegøre for Frida Kahlos liv og værker. Derpå vil jeg analysere tre af hendes værker nemlig; ”Selvportræt mellem grænsen til Mexico og USA, 1932”, ”De to Frida'er 1939”, og ”Universets kærlige omfavnelse, jorden (Mexico), Diego jeg, og Señor Xolotl 1949.
Ydermere vil jeg komme ind på Frida Kahlos selvbiografiske og til tider surrealistisk træk i hendes værker. Ligeledes vil jeg komme ind på hvordan alt dette kan sættes ind i en historisk sammenhæng. Dette vil jeg gøre ved hjælp af bøger og internettet.

1. Fridas liv
1.1 Livet inden ulykken
Frida Kahlo blev født i 1907 den 6. juli i den daværende forstad Coyoacán til Mexico city, som den tredje af fire piger. På dåbsattesten kom der til at stå; Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón.
Egentlig var det at blive maler og kunstner ikke noget Frida havde drømt om skulle blive hendes karriere. Men derimod ville hun være læge. Men en tragisk ulykke ændrede hendes liv brat da hun var 18 år.

Moderen var af spansk-indiansk afstamning og faderen var søn af ungarske jøder, der tidligere var immigreret til tyskland. Derfor var hun også meget bevidst om sin multikulturelle baggrund, og malede flere billeder af sin slægt som relaterede til dette.
Fridas far, som hun havde et stærkt forhold til, og som hun selv beskrev som varm og hjertelig, kom til Mexico i 1891 i en alder af 19 år. Han ændrede sit ellers så tyske navn Wilhelm Kahl til det mere spanske ”Guillermore Kahlo” og konverterede til ateismen i stedet for jødedommen.
I 1898 giftede han sig så med Fridas mor Mathilde Calderon y Gonzales. Frida og hendes mor havde ikke et særligt godt forhold til hinanden, hvilket måske skyldes helt fra Fridas fødsel, hvor hendes mor ikke havde kræfter til at tage sige af hende, da hun blev syg efter fødslen, og derved ikke give modermælk til Frida. Så familien var nødt til at ansætte en kvinde, som Frida havde mulighed for at amme ved. Hvilket sandsynligvis også var inspirationen til hendes billede ”min amme og jeg” fra 1937. Hvor en ukendt indiansk kvinde med en prækolonial maske for ansigtet ammer Frida.

---

2. Tre portrætter

2.1. “Autorretrato en la Frontera Entre Mexico y los Estados Unidos”
“Selvportræt på grænsen mellem Mexico og USA” Forestiller Frida Kahlo selv, som står som en statue, med et koldt blik, på en grænsesten mellem Mexico og USA. Hvor det til højre for hende illustrer Mexico, og til venstre for hende USA. På stenen står der skrevet; ”Carmen Rivera pintó su retrato el año d 1932” som betyder; ”Carmen Rivera malede sit portræt i år 1932” Det var ikke typisk for hende at bruge sit fornavn Carmen på sine malerier. Men i 30'erne brugte hun og Diego det ofte, da de ikke havde lyst til at bruge det tyske navn Frida i nazismens fremgangsperiode, og samtidig brugte pressen i USA navnet Carmen under deres ophold. Det er malet med oliefarver på metal, i en størrelse af 31,8 x 35 cm. Hun påbegyndte portrættet i 1932 den 31. august.

I forgrunden af billedets venstre side, skal symbolisere Mexico. Det er der fyldt med frodige og farverige blomster, hvor der derimod på den anden side står en generator, en lampe og til sidst... Køb adgang for at læse mere

SOP om Frida Kahlo i Dansk A og Spansk A

[7]
Bedømmelser
 • 15-12-2009
  super opgave . fin til inspiration i hvertfald . men der mangler noget . god analyse til billeder , inspiration.
 • 28-05-2015
  Ok til inspiration af redegørelse. Synes måske dit sprog og analyse halter lidt
 • 03-12-2015
  Givet af HHX-elev på 3. år
  Den er lidt tynd og derved skal der tilføjes en del. Men god til inspiration :-)
 • 28-05-2011
  En del småfejl, men mange brugbare oplysninger.

Materialer relateret til SOP om Frida Kahlo i Dansk A og Spansk A.