Fremstilling af Sæbe - Rapport i Kemi

  • STX 2.g
  • Kemi C
  • 10
  • 4
  • 919
  • PDF

Fremstilling af Sæbe - Rapport i Kemi

Rapporten beskriver en fremstilling af sæbe i kemi.

Formål:
Vi vil fremstille vores egen sæbe vha. natrium-hydroxid og palmitinsyre.

Studienets kommentar

Fin rapport. Der mangler et afsnit om fejlkilder.

Indhold

Indledning
Formål
Teori
Materialer
Fremgangsmåde
Resultater
Spørgsmål
- Opskriv et reaktionsskema for fremstillingen af sæbe + hvilke stoffer indgår der
- Hvorfor falder pH’en fra over 12 til under 10
- Hvad forstås ved hårdt vand
Konklusion

Uddrag

Fremgangsmåde:
- Først afvejes 45g kokosolie og 10g mandelolie i et 250ml rengjort bæger. Dernæst smeltes dette på en varmeplade. Når det er gjort, skrues der ned for varmen, så temperaturen under omrøringen af sæben er 40°C.
- Nu afvejes 21g vand i et 100 ml bægerglas. Iført beskyttelseshandsker afvejer man 9g NaOH. Dette drysses forsigtigt ned i de 21g vand, så der dannes lud. Ved reaktionen udvikles der varme og NaOH’en opløses.
- Nu hældes NaOH opløsningen ned til de smeltede fedtstoffer. Så tilsætter man farve og rører rundt indtil pH-værdien er 10 eller derunder og indtil sæben har cremekonsistens. Hele denne proces tager ca. 45 min. Det er vigtigt at temperaturen af lud og fedt ikke falder før sammenblanding. Det er også vigtigt at røre i lang tid, da modningstiden forkortes og sæben bliver mildere. Nu kan der også tilsættes duft.
- Sæben, der nu har cremekonsistens hældes ned i forme og står lunt i 2-3 dage, før de kan tages ud af formene igen.
- Sæberne skal nu lægges til modning og tørring i 2-6 uger. Lidt af sæben gøres fugtig, så pH-værdien kan måles. Den skal gerne være 9,5... Køb adgang for at læse mere

Fremstilling af Sæbe - Rapport i Kemi

[4]
Bedømmelser
  • 18-09-2013
    khakjdhaskjdhsakjdhakjdhakjhdkjashdkjashkdjhaskjdhaksjhdkjashdkjashdkasj
  • 23-06-2013
    Givet af 3.g'er på STX
    Specielt godt afsnit med opklarende spørgsmål til sidst.
  • 04-03-2017
    Jamen jamen - C-niv.?
  • 03-03-2014
    virkelig goooooooooooooooooooood