Fremstilling af Øl - Rapport i NV

Fremstilling af Øl - Rapport i NV

Rapporten handler om fremstilling af øl og er skrevet i forbindelse med NV-forløbet.

Formål:
Formålet med forsøget er at fremstille 20L Brown Ale ud fra malten og derefter udarbejde en rapport der samler den relevante teori om ølbrygning fra biologi-, fysik- og kemiundervisningen.
Denne rapport er også en afslutning af det naturvidenskabelige grundforløb i 1g.

Lærers kommentar

Super flot rapport.
Formelle rapport krav bl.a. form er opfyldt.
Du har godt styr på det faglige, men pas på ikke at skrive for tæt op af hvad der står i grundbogen.
12 givet af biologi-læreren og 12 i givet af NV-læreren.

Indhold

Formål
Teori
Opskrift og fremgangsmåde af brygning af øl
Forsøgets beregninger og resultater
Diskussion
Fejl og usikkerhed
Konklusion

Uddrag

De fire processer der sker under ølfremstillingen:

Ølfremstillingen går på fire processer; 1) maltfremstilling, 2) urtfremstilling, 3) gæring og lagring og til sidst 4) færdiggørelse. Jeg har valgt at skrive den måde ølfremstillingen foregår på, når der er tale om en pilsnerøl, da der er utallige variationer på måden at brygge øl på.

1) Malten findes i spiret korn og det er der gæren får sin energi fra. Til en pilsnerøl bruges der udelukkende byg, som består af stivelse. Stivelsen bliver nedbrudt til mindre stivelseskæder, for det meste glukose og maltose, som gæren kan fordøje og lave til ethanol. Under maltfremstillingen dannes enzymer som der nedbryder stivelsen i urtfremstillingen som er den næste proces.

2) I urtfremstillingen sker en mæskning hvor indholdstofferne i malten går i oplysning og kan derefter nedbrydes. Derefter koges maltopløsningen med humle (man laver en urtkogning), dette gøres for at konservere øllet, men også for at give øllet dens bitterhed. Efter urtkogningen filtreres urten og nedkøles.

3) I processen ”gæring og lagring” sker en hovedgæring og en eftergæring (evt. når øllet er på flasker). Ved gæringen dannes ethanol og kuldioxid, ved at omsætte sukket der fremkom ved stivelses-nedbødningen (mæskningen). Men gæren bruger også noget af sukket til at danne andre biprodukter, hvor nogen bidrager med aroma.

4) Nu er vi nået til den sidste proces der hedder ”færdiggørelse” hvor øllet filtreres og tappes på flasker (hvis dette ikke blev gjort lige før eftergæringen). Hvis der ikke blev anvendt sterilfiltrering under ølfremstillingsprocessen, skal øllet nu pasteuriseres... Køb adgang for at læse mere

Fremstilling af Øl - Rapport i NV

[5]
Bedømmelser
  • 21-04-2014
    Rigtig fin rapport, som hjælper en med at komme igang!
  • 27-03-2014
    rigtig god opgave, med masser af forskellig indhold
  • 27-11-2013
    En god rapport som kan bruges til nytte
  • 04-05-2013
    fin opgave, god inspiration