Frøken Julie | Analyse

Frøken Julie | Analyse

Denne opgave handler om August Strindbergs "Frøken Julie" og Strindbergs menneskesyn.

Indhold

Indledning ...1
Referat ...1
Personkarakteristik ...3
Miljøbeskrivelse ...5
Fortolkning ...5
Tema ...6
Forfatterholdning ...7
Perspektivering ...7
Konklusion ...8
Vurdering ...8
Litteraturliste ...9

Uddrag

Indledning
Jeg vil med udgangspunkt i en analyse og fortolkning af skuespillet Frøken Julie beskæftige mig med August Strindbergs menneskesyn. Det vil ske ud fra en vægtende personkarakteristik og fortolkning af værket. Jeg vil i slutningen af opgaven diskutere, hvordan disse holdninger blev udviklet for August Strindberg.

Til at gennemføre de krav jeg stiller til opgaven, vil jeg inddrage forskellige citater og enkle passager fra Frøken Julie og analysere ud fra disse. Derudover vil jeg inddrage forskelligt sekundært litteratur omhandlende Frøken Julie og August Strindbergs baggrund for at skrive stykket. Desuden vil jeg kigge på nogle historiske baggrunde, som fx sædelighedsfejden, der bl.a. har stor indvirkning på Strindberg.

Referat
Skuespillet foregår på en herregård. Hovedpersonerne er grevens datter Frk. Julie, herskabstjeneren Jean og kokkepigen Kristin. Stykket starter i køkkenet, hvor Jean og Kristin snakker om frk. Julies opførsel. Et par dage forinden er frøken Julies forlovelse brudt, og Jean fortæller, at han ved en tilfældighed har set frøkenen med en ridepisk tvinge sin forlovede til at hoppe frem og tilbage. Det er sankthansaften og frk. Julie er tilsyneladende meget frembrusende i sin opførsel og danser i laden med tjenestefolkene. Jean er netop vendt tilbage fra laden, hvor han har danset med frøkenen. Kristin og Jean er oprørte over frøken Julies uhørte opførsel. Kristin laver mad til Jean, og da maden er færdig, hiver Jean en flaske vin, han har fundet i grevens kælder op af lommen. Kristin er bekymret over, hvordan han har kunnet finde på at anskaffe sig denne flaske, men Jean bevarer overskuddet og frygter ikke, fordi greven er bortrejst... Køb adgang for at læse mere

Frøken Julie | Analyse

[25]
Bedømmelser
 • 14-01-2007
  Utrolig go
 • 19-03-2009
  Rigtig flot og utrolig gennemarbejdet opgave med tilhørende fodnoter, der gør opgaven ekstra troværdig og underbyggende. I min øjne til et tolv-tal.
 • 28-09-2014
  Givet af 3.g'er på STX
  Hjælp mig til at få en god karakter i mundtlig dansk
 • 10-03-2014
  fin opgave - god inspiration