SRP om fosterdiagnostik og Downs syndrom i Dansk A og Biologi A

  • STX 3.g
  • SRP (Dansk A, Biologi A)
  • 10
  • 27
  • 8345
  • PDF

SRP om fosterdiagnostik og Downs syndrom i Dansk A og Biologi A

SRP'et gennemgår udviklingen i prænatal diagnostik med fokus på Downs syndrom. Opgaven giver desuden en sammenlignende analyse af tre artikler om fosterdiagnostik, samt en vurdering af hvorvidt fremtidens børn kan blive de perfekte børn - Opgaven er skrevet i Dansk A og Biologi A.

SRP'et er skrevet i 2010.

Studienets kommentar

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Indledning 5

2. Hvad er fosterdiagnostik? 6
2.1 Cut-off-værdi 7
2.2 Invasiv behandling 7
2.3 Ikke-invasiv behandling 8

3. Fosterdiagnostikkens udvikling 8
3.1 Historisk udvikling af fosterdiagnostikken 8
3.2 Fosterdiagnostik af økonomiske årsager 10
3.3 Tabel over den prænatale diagnostiks udvikling 10

4. Hvad kan diagnosticeres 12
4.1 Ultralydsskanning 12
4.2 Doubletest 12
4.3 Tripeltest 12
4.4 Nakkefoldsskanning 12
4.5 Fostervandsundersøgelse og moderkagebiopsi 13

5. Downs syndrom 14
5.1 Den etiske udvikling inden for fosterdiagnostik 15
5.2 De etiske dilemmaer inden for fosterdiagnostikken 16
5.3 Etiske aspekter ved nye metoder til fosterdiagnostik 16

6. Sammenlignende sagprosaanalyse 17
6.1 Artiklen: ,,Hvem har retten til viden om det ufødte barn?” 17
6.2 Politikerne skal tøjle fosterdiagnostikken 18
6.3 Arvehygiejne?: Gravide, der ved for meget 21
6.4 Sammenligning af de 3 artikler 22

7. Respekt for liv 23
7.1 Det perfekte menneske – Designer børn 23

8. Konklusion 26

9. Litteraturliste 27

10. Bilag 25

Uddrag

Indledning:

Med udgangspunkt i studieretningsprojektet har jeg valgt at beskæftige mig med fosterdiagnostik, da jeg er meget interesseret i dens udviklingen, og mener, det er et uundgåeligt emne, hvis man selv ønsker børn på et tidspunkt. Samtidig synes jeg, det er spænende hvad man kan påvise af misdannelser på et foster, som kun er få millimeter langt med prænatal diagnostik.

Fosterdiagnostik er et emne, hvor der hele tiden bliver forsket og fundet nye og bedre metoder. Der er sket meget med teknologien de seneste par år, og der vil i de næste par år ske endnu mere.

Siden begyndelsen af 1970'erne hvor fosterdiagnostikken blev indført i Danmark, er metoderne til udførelse af den blevet udvidet og forbedret i sådan en grad, at alle gravide kvinder i dag bliver tilbudt prænatale undersøgelser på deres ufødte barn.

Trods de fine tilbud, som kvinden for tilbudt i dag, har det ikke altid været sådan. Før 2004 blev danske gravide kvinder over 35 år kun tilbudt fosterdiagnostik og ikke de yngre, da risikoen for at føde et barn med arvelige defekter er højere, jo ældre kvinden bliver.

Udover kvinder over de 35 år, blev også par med kendte kromosomafvigelser eller specielle arvelige sygdomme i familien tilbudt prænatale undersøgelser. Fosterdiagnostikken er blevet udviklet til at give mere præcise og stadig tidligere resultater af fosterets tilstand.

Denne udvikling vil fremover også kunne give mere præcise og tidligere prænatale screeningsundersøgelser, og derfor vil man fremover kunne identificere mere eller mindre betydelige misdannelser hos fostret. Disse fremtidige muligheder vil skabe nye etiske dilemmaer for de gravide kvinder og for samfundet generelt.

I fremtiden vil fosteret kunne kønsbestemmes før udgangen af 12. uge. Men hvordan ser situationen ud i dag? og hvordan vil fosterdiagnostikken udvikle sig i de kommende år? Hvordan tolker forskellige aviser fosterdiagnostikkens etiske dilemmaer og fremtidens etiske spørgsmål? I følgende opgave vil jeg diskutere de problemer en øget viden om menneskets genetiske baggrund, stiller det enkelte menneske og samfundet overfor. Efterfølgende vil jeg, kort redegøre for hvad fosterdiagnostik er.

Herefter vil opgaven fokuserer på den historiske udvikling inden for fosterdiagnostik, og hvad man i dagens Danmark biologisk set kan diagnosticere ved hjælp af prænatale undersøgelser af et foster.

Derudover vil opgaven analyserer omstændighederne omkring hvordan de forskellige nyhedsaviser formidler de etiske dilemmaer, der er ved et øget kendskab til prænatale undersøgelser. Til slut vil jeg give min vurdering, om fremtidens menneske vil blive det perfekte menneske... Køb adgang for at læse mere

SRP om fosterdiagnostik og Downs syndrom i Dansk A og Biologi A

[22]
Bedømmelser
  • 18-11-2013
    Givet af 3.g'er på STX
    Er der nogen der kan hjælpe mig med at finde en artikel der handler om designerbørn, hvori der indgår noget fagligt men også nogle argumentationsmetoder ? tak på forhånd
  • 17-10-2014
    Den var meget fin, men den fik mig til at indse at mit emne til SRP nok ikke skulle være fosterdiagnostik
  • 08-04-2016
    Givet af 3.g'er på STX
    Rigtig god opgave......
  • 30-03-2016
    Givet af 2.g'er på STX
    Super god - Lige hvad jeg havde brug for til inspiration