SRP om Animal Farm og den russiske revolution

  • STX 3.g
  • SRP (Engelsk A, Historie A)
  • 10
  • 23
  • 8228
  • PDF

SRP om Animal Farm og den russiske revolution

SRP med analyse af Animal Farm med fokus på den russiske revolution.

Opgaveformulering

George Orwells “Animal Farm”

Der ønskes en kort redegørelse for de politiske forhold i Rusland/Sovjetunionen fra den russiske revolution frem til 1945.

Undersøg eksempler på hvordan George Orwells roman “Animal Farm” (1945) forholder sig til den historiske virkelighed i Rusland/Sovjetunionen, idet du inddrager historisk kildemateriale.

Der ønskes desuden en analyse og fortolkning af Orwells roman med særlig fokus på hans valg af genre og stil, samt brugen af politisk satire som litterært virkemiddel.

Diskutér Orwells budskab i romanen, idet du inddrager den historiske kontekst i udgivelsesåret 1945 og Orwells egne tanker i hans tekst “Why I Write” (1946).

Giv endelig en vurdering af litteraturens styrke og svagheder i forhold til at formidle historiske problemstillinger og begivenheder.

Indhold

Abstract 1
Indledning 3
De politiske forhold fra revolution 1917 frem til 1945 3
Februar- og oktoberrevolutionen 3
Magtens fordeling 4
Analyse af Animal Farm (1945) 7
Introduktion til Fabel 7
Baggrund for 1945 7
Fablens fortæller 7
Genre og kendetegn 8
Satire i Animal Farm 8
Stilistik 10
Historiebevidsthed og historieforfalskning 11
Gamle Major vs Vladimir Lenin 13
Diskussion 16
Budskab i Animal Farm 16
Animal Farm – A Fairy Story 17
Litteraturens virkemidler 18
Konklusion 19
Litteraturliste 21
Bøger 21
Artikler 21
Hjemmesider 21

Uddrag

Indledning
Mens 1. Verdenskrig huserede i Europa, var Rusland et land i splittelse. Dette resulterede i revolutionens udbrud i 1917. Revolutionen bestod af både februarrevolutionen og oktoberrevolutionen. Befolkningen var i oprør og kæmpede for et demokratiseret og klasseløst samfund. Den sovjetiske befolkning stolede blindt på det sovjetiske styre, uanset hvor meget styret undertrykte befolkningen. Dette forsøger George Orwell med sin allegoriske fabel Animal Farm at skildre i et scenarie, hvor revolutionen bliver udkæmpet på en bondegård, hvor dyrene ønskede lige ret og mulighed for alle.
George Orwells roman Animal Farm er et meget kendt værk og er blandt Orwells mest kendte værker. Animal Farm er både en satirisk roman og en allegorisk fabel. Det er en tidløs roman, som stadigvæk kan læses med stor velbehag. Fablen er en allegorisk fremstilling af optrækket til revolutionen, selve revolutionen og kampen, der efterfølgende kæmpes.
I følgende opgave gives en kort redegørelse for februarrevolutionen og oktoberrevolutionen samt de politiske forhold fra den russiske revolution i 1917 frem mod Animal Farms udgivelse i 1945. Efterfølgende analyseres George Orwells allegoriske fabel med særligt fokus på stil, genre og satire. En analyse, der omhandler historieforfalskning i romanen med fokus på historiebevidsthed, kollektiv erindring og erindringspolitik. Til sidst laves der materialekritik af Vladimir Lenins tale fra 1917, som efterfølgende analyseres med henblik på sammenligning med Gamle Majors tale i romanen. Afslutningsvis diskuteres budskabet i George Orwells roman med inddragelse af hans essay Why I Write (1946), hvor Animal Farms udgivelsesår tages i betragtning. Til slut diskuteres George Orwells oprindelige titel til Animal Farm med henblik på, hvorfor forlagene valgte at skifte titlen. Dette vil lede læseren videre til diskussion om litteraturens styrke og svagheder i forhold til formidling af historiske problemstillinger.

---

Analyse af Animal Farm (1945)

Introduktion til Fabel
George Orwells samfundskritiske og allegoriske fabel Animal Farm blev skrevet i 1945 og udgivet samme år. På billedplan foregår Animal Farm på en gård, hvor dyrene gør oprør mod menneskets undertrykkelse. Grisene påtager sig rollen som leder, da de har tillært sig menneskelige kundskaber såsom at læse og skrive. Grisene viser hurtigt, at de er de klogeste dyr på gården og står derfor for at guide resten af dyrene i deres arbejde. Grisene sørger for bedre goder til dem selv frem for resten af dyrene, da de overfor de andre dyr fremstiller et scenarie, hvor deres egen overlevelse sættes i sæde. I dette scenarie har deres hjerner brug for flere goder for at kunne fungere optimalt. Da grisene er de intelligente dyr og lederskikkelser accepterer de andre dyr situationen. Mennesket forsøger flere gange at tage magten tilbage på gården, dog uden held. I takt med at årene går, bliver grisene mere og mere griske og begynder at ændre på de regler, der grundlagde animalismen, og som lå til grund for revolutionen. De begynder at tilegne sig flere af de menneskelige egenskaber, da de f.eks. begynder at gå på to ben, at drikke alkohol og gå i mennesketøj. Derudover begynder grisene at samarbejde med mennesket for at fremme egen sag i stedet for fællesskabets bedste... Køb adgang for at læse mere

SRP om Animal Farm og den russiske revolution

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.