Folkedrabet i Rwanda | Historieopgave

  • STX 2.g
  • Historie AHistorieopgaven 2.g
  • 12
  • 14
  • 5042
  • PDF

Folkedrabet i Rwanda | Historieopgave

Se en Historieopgave om folkedrabet i Rwanda.

Opgaven redegører for Rwandas historie for at få et indblik i hvordan folkedrabet kunne finde sted.

Herefter analyseres fjendskabet mellem de ledende stammer hutuer og tutsier, for at forstå, hvordan et så stort had til en anden etnisk gruppe kan opstå.

Til sidst diskuterer og vurderer opgaven om FN og sikkerhedsrådet havde belæg for at gå ind i Rwanda, og deres rolle under folkedrabet.

Lærers kommentar

God redegørelse, analyse og diskussion. Rigtig flot kildekritik.

Indhold

Indholdsfortegnelse: 1
Indledning: 2
Problemformulering: 2
Kildekritik af Øjvind Kyrøs bog: ”Godmorgen, Rwanda er i begyndt at arbejde? Håndbog i folkemord 3
Redegørelse for Rwandas historie op til folkedrabet 4
Rwandas begyndelse: 4
De første modstandsdemonstrationer: 4
Optakten til folkedrabet: 5
Analyse af fjendskabet mellem hutuer og tutsier 6
Hutuer og tutsier side om side: 6
Belgiens kolonisering: 6
Uafhængighed| Hutuernes majoritet og tutsiernes magtmonopol 7
Omvendelse til hutu regering: 7
Diskussion og vurdering af FN og sikkerhedsrådets belæg for at gå ind i Rwanda, og FN's rolle under folkedrabet 9
Konklusion: 13
Kildeliste: 14

Uddrag

Ordet folkedrab blev første gang brugt af jøden Raphael Lemkin. Lemkin havde mistet hele sin familie under holocaust i 2 verdenskrig, og ønskede ikke at lignende hændelser skulle finde sted. For at skåne verden for flere lignende massakre oprette FN i 1948 en konvention imod folkedrab.

Folkedrab er defineret i folkedrabskonventionen fra 1948, som et målrettet forsøg på at udslette en national, etnisk, racemæssig eller religiøs gruppe helt eller delvist.

Hvis man tager denne definition af folkedrab, er det let at se sammenligningerne med katastroferne i Rwanda. Den systematiske udryddelse blandt regeringen af tutsierne i 1994, må gå in under en etnisk udslettelse.
Folkedrabet i Rwanda er en af de værste humanitære katastrofer i nyere tid, og jeg vil derfor med denne rapport prøve at beskrive hvordan det kunne lade sig gøre at 800.000 mennesker blev nedslagtet, mens resten af verden ser på, og om hjælp fra vesten ville have haft en indflydelse på folkedrabet. Jeg vil desuden prøvede at skabe et indblik i hvordan urolighederne i Rwanda blev skabt, og hvordan europæernes kolonisering skabte ubalance i der noget mindre teknologiske Rwanda.

Rwandas begyndelse:
Det første man ved fra Rwanda var at de siden tidlige tider var beboet af 2 skal etniske grupper. Den ene kaldt: ”Hutu” (Bantuer) og den anden: ”Tuas (Pygmæer). Omkring 1500 tallet blev landet invaderet af en 3 stamme kaldet ”Tutsi” (Watusi). Tutsierne var krigere og kvægavlere og var indvandret fra Etiopien. tutsierne blev en del af lokal befolkningen, og oprettede et feudalt samfund med monarki, tutsierne på toppen, og hutuerne og tuaserne i bunden. .
Ved et stormøde blandt de førende europæiske lande, blev Afrikas lande delt og Tyskland fik Rwanda sammen med Burundi og Tanzania. I 1897 kom den tyske greve Gustav Adolf von Götzen, og fortalte kongen af Rwanda om landets nye hersker Kejser Wilhelm.
Tyskerne fandt hurtigt ud af 3 delingen mellem stammerne, og fandt frem til at 1% var tuaser, 17% tutsier og de resterende 82 % var hutuer, som udseendemæssigt lignede nabolandenes indbyggere. Tyskland valgte tutsierne til at lede landet, da de var lysere i huden, og på den måde mindede mere om europæerne. I 1910 sendte tyskerne krigere ind i Bushiro under navnet ”Schutztruppen”. Efter kampe inddrog de det fuldstændig hutu styrede land Bushiro i Rwandas monarki, og under modstandskampene blev partiet: ”Hutu-power ” oprettet.
Da Tyskland tabte 1 verdenskrig, blev det daværende Rwanda-Burundi overdraget til Belgien, som styrede landet fra Congo. Belgien indførte fransk som nationalsproget, men holdt fast ved den daværende tutsi-konge... Køb adgang for at læse mere

Folkedrabet i Rwanda | Historieopgave

[13]
Bedømmelser
  • 09-11-2010
    Den er ok, men problemstillingerne passer ikke helt til de materialer min gruppe og jeg har fået, men ellers er den god nok til opstilling af en synopsis
  • 21-11-2012
    Hvis man leder efter noget generelt vedr. konflikten i rwanda, er opgave fin, men den er ikke analyserende.
  • 13-03-2013
    Givet af HHX-elev på 2. år
    god opgave.... .........
  • 28-11-2012
    SUper duber opgave ........................