Fankultur med fokus på hooliganisme - SSO i Idræt

  • HF 2. år
  • SSO (Idræt B)
  • 10
  • 17
  • 4980
  • PDF

Fankultur med fokus på hooliganisme - SSO i Idræt

SSO i Idræt om fankultur med fokus på hooliganisme.

Indhold

Abstract 1
Indledning 3
1.0 Forskellige grupperinger af fans 4
1.1 Ultraskulturen 5
1.2 Casualskulturen 6
2.0 Forklaringsmodeller 7
2.1 Frustrations-aggressionshypotesen 8
2.2 Den marxistiske forklaring 9
2.3 Den massepsykologiske forklaring 10
2.4 Konklusion af de tre forskellige analyser. 11
3.0 Hvilken betydning har volden på tilskuerpladserne? 13
4.0 Konklusion 15
5.0 Litteraturliste 17

Uddrag

Indledning
I min opgave om fankultur med fokus på hooliganisme, vil jeg lave en redegørelse over hvilke forskellige fan grupperinger der er til stede til en fodbold kamp. Er der eksempelvis flere forskellige former for hooligans? Er der nogen grupperinger som ligger lige midt imellem hooligans og den almindelige supporter? Udover det vil jeg gå i dybde med hooliganismes baggrund altså hvorfor, hvor og hvornår er den opstået? Jeg har også tænkt mig at lave en undersøgelse om, hvorfor nogle mennesker vælger at blive hooligans? Er det pga. fattigdom, sociale årsager, dårlig opdragelse, sammenhold eller andre årsager? Der kan være mange grunde, og jeg vil finde ud af hvorfor og hvilke mennesker der vælger at indgå i en hooligan gruppe. Jeg vil diskutere fodbold voldens betydning med særlig fokus på Danmark, men også relatere hvilken betydning volden til fodbold kan have på resten af fodboldverdenen. Kan det ende med, at fodboldkampene, bliver spillet for tomme stadions? Eller bliver man nødt til at afsætte yderligere økonomiske ressourcer til en øget overvågning i form af ekstra betjente til de store fodboldekampe?

1.0 Forskellige grupperinger af fans

Der er flere forskellige former for fans, hvilket man tydeligt kan opleve på stadions. Nogle synger og klapper, imens andre bare sidder og ser en god omgang fodbold. Før jeg kan dele fans op i forskellige grupper bliver jeg nød til at definere helt præcist, hvad det vil sige, at være en fan. Ordet fan er en forkortelse af det engelske ord fanatic, der betyder fanatiker. Fanatiker kommer fra det latinske ord fanaticus der er afledt af fanum, der i virkeligheden betyder helligt sted eller tempel. Romerne brugte sidenhen ordet fanaticus i betydning af ” inspireret, grebet, besat af en guddom eller begejstret, ekstatisk, rasende, gal.” Ifølge den videnskabelige betydning af ordet kan man altså sige, at der er noget helligt imellem tilhængeren og klubben. For at være fan bliver man nødt til at holde med sit hold i både medgang og modgang. Man holder af sin klub med hele hjertet, og er engageret ud over det sædvanlige. Dette gælder alle personer der er medlem af de officielle og uofficielle fanklubber. Der er dog en rimelig stor forskel på de officielle og uofficielle fangrupperinger. En officiel fangruppe er underlagt reglerne for foreninger. Dvs. man har en bestyrelse, der vælges formand osv.. Bestyrelsen er på valg. Alle kan blive medlem, hvis man betaler et kontingent til foreningen. Man kan selvfølgelig blive ekskluderet af klubben, hvis man ikke overholder dennes regler.

I en uofficiel gruppe skal man gøre sig fortjent til at blive en del af fællesskabet. Oftest efter uskrevne regler. Der bliver altså ikke lukket hvem som helst ind i de uofficielle grupper. Kun dem der bliver godkendt. Mange vælger de uofficielle fangrupper, fordi de ikke er underlagt de mange regler. I de officielle fangrupper føler mange, at de bliver holdt i for kort snor og søger derfor over til de uofficielle fangrupper. Her har de blandt andet større mulighed for at være kritiske over for... Køb adgang for at læse mere

Fankultur med fokus på hooliganisme - SSO i Idræt

[1]
Bedømmelser
  • 31-01-2013
    Givet af HF-elev på 2. år
    Rigtig god opgave med god beskrivelse. Kan helt sikkert anbefales!

Materialer relateret til Fankultur med fokus på hooliganisme - SSO i Idræt.