SOP: Finanskrisen i Danmark i IØ og Historie

 • HHX 3. år
 • SRP (Historie B, International Økonomi A, SOP)
 • 10
 • 23
 • 9136
 • PDF

SOP: Finanskrisen i Danmark i IØ og Historie

SOP i International Økonomi og Samtidshistorie, som undersøger hvordan finanskrisen kom til - i denne forbindelse gives der en sammenligning med finanskrisen der hærgede i 1930erne.

Slutteligt gives der i opgaven en mulig forklaring på hvordan vi skal komme ud af krisen.

Studienets kommentar

Studieområdeprojekter på hhx hed tidligere studieretningsprojekter (SRP). Eksemplet her er skrevet som et SRP. Der er enkelte forskelle mellem de to opgavetyper. I dag skal du fx ikke skrive et engelsk abstract, men et resumé på dansk. De fleste krav er dog ens, så du kan sagtens bruge eksemplet til at få gode idéer til dit SOP.

Den bedste måde at bruge eksemplet er ved at bruge SOP-bogen sideløbende. SOP-bogen er opdateret på alle de nye regler, så du er sikker på at leve op til alle krav.

Indhold

Indledning 3
Redegørelse 4
Den kom fra USA 4
Hvorfor så også lige lille Danmark? 5
Hjælpepakkerne 6
bankTrellebrog og Roskilde Bank 6
Dansk bolig boble 7
Aktiernes gang 9
Analyse 10
Baggrunden og eftervirkninger for krisen i 1930erne 10
Danmark i 1930erne 12
Ligheder og uligheder 13
Vurdering 15
Danmarks måde at løse krisen på 15
Finansloven og offentlige investeringer 16
Pengepolitik en måde at styre efterspørgslen 17
Keynes og krisen i dag 18
Monetarisme et andet syn på krisen 19
Hvad burde vi så egentlig gøre? 21
Konklusion 22
Litteraturliste 23

Uddrag

Året er 2009 krisen er over os alle, men hvorfor kom krisen og hvorfor går alle og snakker om denne, og hvorfor sammenligner man den i medierne med krisen i 1930erne.

Dette er blandt andet noget af det jeg vil komme ind på i min rapport. Krisen har været på vej siden år 2000 hvor it-boblen spræng, der har været ført en alt for lempelig politik verden over, med urealistiske lån, til folk der ingen chance ville have for, at betale dem tilbage.

Investeringsfirmaer der har satset alt, blindt i boligmarkedet i håb om en god fortjeneste. Krisen har ramt os, ligesom den gjorde det i 1930erne.

Jeg vil sætte de 2 kriser op mod hinanden og se om det er nogle sammentræf og hvor ulighederne egentlig er. For at kunne dette, har jeg været inde og gør rede for årsagerne til finanskrisen i dag, specielt med henblik på Danmark, og set på om VK regeringen har haft en form for indflydelse for krisen omfang.

Herefter har jeg været inde og forsøge, at finde lighederne mellem krisen i 1930erne og i dag og kigget på om årsagerne til kriserne har mindet om hinanden. Bagefter har jeg kigget på konsekvenserne for kriserne, er det opstået arbejdsløshed? Er samhandlen faldet? Osv.

Et af de store spørgsmål i dag er, hvordan vi skal komme ud af krisen. Hvilke politiske initiativer skal vi have fadt på, hvilke politikker og hvilken lærdom er bedst? Dette vil blive forsøgt svaret i denne rapport.

For at kunne dette skal vi ind og kigge på den keynesianske skole og den monetaristiske tankegang. Disse økonomiske skoler, og den viden vi har i dag, er blevet brugt til at vurdere om det egentlig er nødvendigt med økonomiske indgreb for at løse krisen i dag.

På bag grund af det ovenstående skal vi et smut forbi, hvor kriserne oprindeligt stammer fra, hvor de egentlig er opstået. Danmarks måde ind til nu at løse problemer på, de danske banker bankTrelleborg og Roskilde bank, den danske boligboble og hvordan aktierne er blevet påvirket af krisen.

Hvor er det lighederne befinder sig med krisen i dag og dengang? Det har jeg prøvet at belyse ved at kig på arbejdsløsheden, aktier, samhandlen, hvor hårdt vi nu engang er blevet ramt, i dag såvel som dengang.
Af materialer har jeg brugt bøger som en af de vigtigste informationskilder, mens internettet også har været en stor hjælp til research... Køb adgang for at læse mere

SOP: Finanskrisen i Danmark i IØ og Historie

[12]
Bedømmelser
 • 27-04-2011
  Givet af HF-elev på 2. år
  rigtig gode oversigt med kilder og rigtigt nemt at gå tilbage og se hvor oplysninger stammer fra. gave mig inspiration til de bøger jeg selv skulle bruge til en ligene opgave.
 • 18-11-2010
  Givet af HHX-elev på 2. år
  indledningen og måden den er bygget op på er super god. - opbygningen gav mig mest inspiration - nej, ikke hva jeg kunne se
 • 25-04-2012
  Fin opgave den var overordnet meget pæn.
 • 27-11-2011
  Rigtig god opgave med en masse nyttigt