Opgave 2: Fedtstoffer og Ernæring - STX Biologi A Maj 1992

 • STX 3.g
 • Biologi A
 • Ingen givet
 • 5
 • 1105
 • PDF

Opgave 2: Fedtstoffer og Ernæring - STX Biologi A Maj 1992

Opgaven besvarer opgave 2 om fedtstoffer og ernæring. Opgaven kommer fra et eksamenssæt i biologi A på STX maj 1992. Vi vurderer forskellige fedtsyrer og kostfaktorer.

Indhold

A)
a. Udregn forholdet mellem polyumættede og mættede fedtsyrer, (P/S-forholdet) for de 4 fedtstoffer, og giv bl.a. med udgangspunkt heri en vurdering af den ernæringsmæssige kvalitet af de 4 fedtstoffer.
b. Fedtsyren uden dobbeltbindinger og med 6 C-atomer kaldes capronsyre (hexansyre). Hvor mange mol ATP dannes der ved nedbrydning af et mol capronsyre til CO2 og H2O?

B)
a. Hvorfor dannes der propionyl-CoA ved nedbrydning af fedtsyrer med et ulige antal C-atomer, mens det ikke dannes ved nedbrydning af fedtsyrer med et lige antal C-atomer?
b. Til hvilken gruppe af enzymer hører det enzym, der styrer omdannelsen af propionyl-CoA til methylmalonyl-CoA ? Giv desuden et forslag til, hvilket coenzym der er nødvendigt for processen.
c. Hvor i cellen og ved hvilke processer kan succinyl-CoA omsættes videre?

C)
a. Anfør fordele og ulemper ved at bruge den omtalte metode til at vurdere, hvilken betydning forskellige kostfaktorer kan have for risikoen for at få en blodprop i hjertet.
b. Diskuter resultaterne for de fem fødemidler vist i figur 2.

Uddrag

Da P/S-forholdet er et udtryk for hvordan de polyumættede og mættede fedtsyrer er sammensat i fedtet, og da det er de (poly)umættede fedtsyrer der er de sundeste, er et højt forhold det bedste, netop fordi det fører til et lavt cholesterolindhold i blodet. Nogle mener forholdet skal være over 1 eller 2 for at undgå åreforkalkning. Blandt andet ud fra disse overvejelser mener jeg, at smør og svinefedt er meget uhensigtsmæssige at indtage rent ernæringsmæssigt. Risikoen for åreforkalkning er høj specielt for smør. Derimod virker plantemargarine og minarine til at være bedre ernæringsmæssigt, da de måske vil kunne sænke cholesterol-indholdet i blodet og da deres P/S-forhold er højt ... Køb adgang for at læse mere

Opgave 2: Fedtstoffer og Ernæring - STX Biologi A Maj 1992

[7]
Bedømmelser
 • 10-04-2005
  opgaven er fin nok, og svarene lyder meget rigtige. meget perfektionistisk sat op med spørgsmålene og figurerne fra opgavearket sat ind - watch out ukreative mennesker, måske for fin
 • 14-03-2014
  Gav en helasdffasfasjfasjfjasjfjasjfjajsjfjasjfjasjfjajsjfajsjfjasjfja
 • 28-11-2013
  Opgaven er udemærket :-)
 • 03-05-2013
  meget god opgave... rigtig god