Ekstraktion af fedt med heptam

  • STX 1.g
  • Kemi C
  • 10
  • 5
  • 1276
  • PDF

Rapport: Ekstraktion af fedt med heptam

Rapporten bestemmer fedtindholdet i chips ved først at lave en ekstraktion af fedtet med heptan for derefter at destillere heptanen fra.

FORMÅL:
Forsøget handler primært om fedt i chips. Chips er lavet af kartoffelspåner, og de indeholder fedtstof/planteolie, stivelse og krydderier – blandt andet salt. Formålet med forsøget er at kontrollere, at fedtindholdet i chipsene passer med det fedtindhold, der er ansøgt i produktets varedeklaration. Det gør man blandt andet ved at ekstrahere fedtstoffet med et velegnet opløsningsmiddel.

Studienets kommentar

Fin rapport, der giver en god gennemgang af forsøget. Vær opmærksom på betydende cifre (resultatet 34,10% kan afrundes til 34%, og det er derfor det samme som i vareangivelsen). Man skal angive i hvilken retning fejlkilderne vil påvirke resultatet, og usikkerheder i forsøget er ikke det samme som fejlkilder.

Indhold

Formål
Forarbejde
Teori
Hypotese
Materialer og metoder
Resultater
Databehandling
Diskussion
Anvendte kilder

Uddrag

Fremgangsmåde
Det første, som vi gjorde, var at knuse cirka 100 g chips i en morter. Det gjorde, at chipsene fik en større overflade, hvilket skulle medføre, at heptanen ville virke mere effektivt. Derefter afvejede vi nøjagtigt 10 g af de knuste chips, som vi hældte ned i et tørt bægerglas. Vi noterede selvfølgelig de knuste chips' masse. Vi hældte 50 mL heptan op i et måleglas, hvorefter vi hældte det ned i bægerglasset med de knuse chips.

Det næste, som vi gjorde, var at anbringe et par pimpsten i destillationskolben. De skulle bevirke, at blandingen af heptan og fedtstof ikke skulle stødkoge, når vi begyndte at varme på den. Vi vejede destillationskolben med korkring og pimpsten, og vi noterede selvfølgelig massen. Derefter filtrede vi blandingen af chips og heptan ned i destillationskolben ved hjælp af filterpapiret og den fladbundende glastragt. Vi gentog ekstraktionen, da vi ville være sikre på, at der ikke var mere fedtstof tilbage i chipsene. Denne gang brugte vi dog kun 40 mL heptan.

Det sidste, som vi gjorde, var at lave opstillingen til destillationen. Destillationskolben blev placeret i varmekappen, der blev sat til strøm, og destillationskolben og samlerøret og svalerøret blev sat sammen. Det hele er vist på tegningen til højre. Vi afbrød opvarmningen, da den konstante temperatur begyndte at stige, da det betød, at heptanen var fordampet. Vi noterede den konstante temperatur, som heptanen fordampede ved – altså destillationstempetaruen. Derefter vejede vi destillationskolben med korkring og pimpsten og fedtstof. Det hele er vist på tegningen på næste side... Køb adgang for at læse mere

Ekstraktion af fedt med heptam

[7]
Bedømmelser
  • 08-12-2009
    fremgangsmåden er god. rapport opbygningen er nok ikke så god.
  • 26-01-2012
    Givet af 2.g'er på STX
    Fin opgave! God inspiration, men mangler lidt fylde...
  • 04-04-2011
    Givet af HF-elev på 1. år
    rigtig god inspiration
  • 14-03-2011
    Givet af Studerende på 1. år
    ok opgave mangler lidt