NV-Rapport - Fedt i Chips

NV-Rapport - Fedt i Chips

Dette er en NV-rapport om fedt i chips. Den er skrevet med fokus på kemi, og vi gennemgår kort teorien bag fedt, fedtsyrer og blandbarhed mellem polære og upolære stoffer. Vi bestemmer også fedtindholdet i chips og sammenligner med tabelværdien.

Lærers kommentar

Flot og velskrevet rapport.

Studienets kommentar

Okay rapport. Afsnittet "Hypotese" beskriver egentlig formålet. Herudover er efterbehandlingen mangelfuld, og der mangler en diskussion af resultatet. Måleusikkerheder er ikke, som rapporten siger, fejlkilder.

Indhold

Fedtstoffer
- Monoumættede fedtsyrer
- Flerumættede fedtsyrer
- Fedt og sundhed
Alkohol
Poplært og upolært
Forsøg "Fedt i chips"
- Hypotese
- Materialeliste
- Fremgangsmåde
- Beregninger
- Fejlkilder
- Konklusion

Uddrag

Fremgangsmåde
Vi tog 10,076 g chips, hvor fedtindholdet var sat til 35 g fedt pr. 100 g. Energiindholdet; 2300 kJ pr. 100 g. Vi knuste chipsene i en morter for at gøre det lettere at få fedtet udskilt fra massen. Vi brugte pentan til at igangsætte en reaktion.

Pentan er et opløsningsmiddel. Det er upolært og blander sig IKKE med vand. det koger på 36 grader.

Vi hældte de afmålte 52 ml pentan i bægerglasset med de knuste chips.
Vi fordelte pentanen ved at røre med en spatel. Pentan er et opløsningsmiddel og er derfor ikke sundt at indånde, så vi skulle være en smule forsigtige.
Hernæst anbragte vi nogle få pimpsten i destillationskolben, hvorefter vi vejede kolben med korkring. Ved at anbringe pimpstenene, undgik vi sprutkogning.
Vi filtrerede nu chipsmassen og pentanen så der kun lå væske tilbage i bægerglasset. Opløsningen hældtes ned i vores destillationskolbe sammen med pimpstenene.
Man skulle tro at der burde være over 52 gram da vi hældte 52 ml pentan i kolben. MEN der var faktisk kun 46,45 g opløsning. Det skyldes at pentans massefylde kun er 0,626 g/cm³

Nu skulle fedt og pentan destilleres fra hinanden. Vi udnyttede at pentans kogeepunkt ligger ved 36 grader. Ved at opvarme massen i kolben ville pentanen fordampe og fedtet ligge tilbage.
Vores destillationstemperatur skulle altså være mellem omkring 36°C. der kom allerede destillerede væske ved 32°C – men vand fordamper jo også lige så stille, før det når dets kogepunktet som er 100°C
Opstillingen hvormed vi destillerede, så sådan her ud:

Efter destillationen stod vi nu med en kolbe med destilleret pentan. Dette blev vejet og så hældt i en dunk til genbrug senere hen. Ellers skulle det være puttet i en opbevaringsdunk til organisk affald... Køb adgang for at læse mere

NV-Rapport - Fedt i Chips

[9]
Bedømmelser
  • 13-06-2011
    Gode beskrivelser om fedtstoffet til sidst i opgaven!
  • 31-10-2010
    Rigtigt fin opgave. Hjalp mig godt igang med min egne rapport (:
  • 20-11-2014
    Givet af 2.g'er på STX
    rigtig fin rapport, du kommer ind på de rigtige ting. Savner dog en mere detaljeret "Resultat" del. Ellers fint arbejde,
  • 29-10-2014
    Givet af HTX-elev på 3. år
    okay ikke som forvenetet