Farvestoffer - Indigo syntese

Rapport: Farvestoffer - Indigo syntese

Formålet med dette forsøg er, at optimere syntesen af Indigo så godt som muligt. Ved hjælp af forskellige teknikker og metoder.

Indigo er et blåt farvestof der blandt andet bruges til jeans, ordet Indigo betyder farven fra Indien. Dens farvespænde går fra en dyb purpurmørkeblå til en bleg prøjserblå. Indigo kan blandt andet også findes i planten Vajd.

Indhold

Formål 3
Formålet med dette forsøg er, at optimere syntesen af Indigo så godt som muligt. Ved hjælp af forskellige teknikker og metoder. 3
Teori 3
Forsøgsvejledning 4
Udstyr 4
Kemikalie 5
Forsøgsudførelse 5
Optimeringer 7
Første optimering 7
Anden optimering 7
Resultater 7
Resultat analyse 7
Ikke optaget stof 7
Konklusion 8
Litteraturliste 8
Kemiske farer 8

Uddrag

Indigo syntesen er en 5 trins syntese som sker hurtigt efter hinanden, når katalysatoren NaOH tilføres til en blanding af nitrobenzaldehyd og acetone. Her ses den fulde syntese reaktion. Katalysatoren NaOH hjælper med at trække H-atomerne væk fra de andre stoffer i syntesen, det er sådan den katalysere reaktionerne. Dette ses åbenlyst i fjedre reaktion hvor at et OH- går ind og reagere med det C, der sider samen... Køb adgang for at læse mere

Farvestoffer - Indigo syntese

[2]
Bedømmelser
  • 30-03-2017
    Givet af HTX-elev på 3. år
    Ville give denne opgave 0 stjerner, hvis jeg kunne. Det er en af de dårligste opgaver jeg nogensinde har læst indenfor PLS. Er nærmest også stensikker på, at de heller ikke har fået 7 for. Mener at den står til en 00. Højst et 02. Der er hverken nok forsøg, gode begrundelse om de valgte optimeringer eller lignende. Der er også enorme mangler, hvilket går ud af rapportens kvalitet.
  • 01-05-2012
    Fin rapport, dog med væsentlige mangler.