Farvestof i sodavand | SRO

 • STX 2.g
 • SRO (Matematik A, Kemi B)
 • 10
 • 23
 • 3457
 • PDF

Farvestof i sodavand | SRO

Syntese af farvestof i to forskellige slags sodavand og redegørelse for Lambert-beers lov, de forskellige farvestoffers kemiske opbygning samt mindste kvadraters metode og

Indhold

Abstract
Indledning
Den generelle teori
Farvestoffernes kemiske opbygning
Lambert Beers lov
Lineær regression
Selve forsøget
Del 1 – Indholdet af Quinolingult
Del 2 – Indholdet af Green S
Perspektivering
Konklusion
Litteraturliste

Uddrag

Indledning

Farvestoffer i levnedsmidler er blevet brugt i mere end 2000 år. Førhen tilsatte man hovedsageligt farvestoffer for at skjule madvarernes ringe kvalitet. I dag bruges de til at farve mad eller genopfriske farven i maden, hvis den er blegnet under fremstillingsprocessen. De kan også bruges til at forstærke en naturlig farve, som for eksempel at gøre jordbæris mere rød. Alt sammen blot for at få maden til at se bedre og mere appetitlig ud. De syntetiske såvel som naturlige farvestoffer, er i dag en integreret del af vores hverdag. Desværre har syntetiske farvestoffer i blandt andet fødevarer og kosmetik vist sig at fremkalde allergiske reaktioner, ligesom de i visse tilfælde mistænktes for at være kræftfremkaldende, derfor er mange begyndt at protestere mod brugen af de syntetiske farvestoffer i levnedsmidler.
I Danmark er 42 forskellige farvestoffer tilladte i levnedsmidler, og de er primært anvendt i produkter som is, slik, kage, læskedrikke, vin og snacks. Der er dog en grænse for, hvor stor en mængde af disse farvestoffer, der må tilsættes fødevarer.
Grøn sodavand indeholder de syntetiske farvestoffer Quinolingult med EF-nummeret E104 samt Green S med EF-nummeret E142, som begge er godkendte levnedsmidelfarvestoffer, og jeg vil i denne opgave se nærmere på disse, og undersøger hvor stor koncentrationen af dem er i sodavandet. Dette vil jeg gøre ved først at redegøre for de to farvestoffers kemiske opbygning. Herefter vil jeg fremstille et absorbtionsspektre af såvel det rene farvestof som findes i sodavandet, og af sodavandet selv, som videre kan bruges til at fremstille en stanardkurve for farvestoffet opløst i vand. Når dette er gjort, kan en sammenhæng mellem absorbansen og farvestoffets koncentration findes ved lineær regression, og denne sammenhæng kan anvendes til en kvantitativ bestemmelse af indholdet af farvestof i sodavandet. Ved udførslen af lineær regression vil jeg benytte mindste kvadraters metode, som jeg i opgaven gør rede for. Herudover vil jeg redegøre for den matematiske model, som Lambert-Beers lov er udtryk for... Køb adgang for at læse mere

Farvestof i sodavand | SRO

[29]
Bedømmelser
 • 10-12-2010
  Givet af 3.g'er på STX
  Der var en del stavefejl/grammatiske fejl, som kunne være undgået ved bare at læse opgaven grundigt igennem. Litteraturlisten er ikke særlig udførelig, især den sidste bog hvor der hverken er angivet udgivelsesår eller forlag. Desuden skal de brugte internetsider også med i litteraturlisten. Det faktum at der er lavet så stor en fejl i beregningerne gør opgaven utroværdig.
 • 02-05-2009
  Flot opgave.. Meget dybdegående.. Savner måske lidt mere beskrivelse af fejlkilderne, der evt. kunne have været i forsøget. Men ellers en meget velskrevet rapport;)
 • 07-02-2013
  Rigtig fin opgave - god til inspiration!
 • 09-02-2012
  meget god og til stor hjælp