Europa i mellemkrigstiden

 • STX 1.g
 • Historie A
 • 10
 • 10
 • 3114
 • PDF

Europa i mellemkrigstiden

Større opgave i Historie om mellemkrigstiden, hvor der undersøges, hvordan Europa udviklede sig i mellemkrigstiden.

Studienets kommentar

Opgaven er meget redegørende.

Indhold

Indholdsfortegnelse 1
Indledning .2
Fredsaftalerne 2
Versaillles-traktaten .2
Demokrati og frihed 4
Folkenes Forbund .4
USA's lån og børskrakket i 1929 4
Nazismens fremgang i Tyskland 5
De 3 nye ideologier og deres forhold 6
Fascismen 6
Kommuismen 7
Konklusion 8
Perspektivering 9
Litteraturliste 10

Uddrag

Indledning
Den amerikanske præsiden Woodrow Wilson sagde i slutningen af 1. Ver¬dens¬krig, at dette var: ”the war to end all wars and to make the world safe for democracy”. Historien viste os, at dette bestemt ikke var tilfældet, men hvad gik galt? Udviklingen på det europæiske kontinent efter 1.verdenskrig skabte en række konflikter og krige, og den dag i dag er der stadig problemer mellem visse lande, på baggrund af de problemer, der blev skabt under og efter krigen.
1. Verdenskrig fandt sted fra 1914-1919 mellem primært Tyskland og Østrig-Ungarn på den ene side, og Frankrig, Storbritannien, Rusland, Serbien, USA, Italien, Rumænien og Belgien på den anden . Efter 5 års kampe blev krigen officielt afsluttet ved underskrivningen af forskellige fredsaftaler i sommeren 1919. Det europæiske kontinent ændrede sig også dramatisk fra 1914 til 1919, og mange landegrænser blev flyttet. Østrig-Ungarn og Osmannerriget blev opløst og lavet om til en række østeuropæiske stater, en række tidligere russiske områder blev til selvstændige lande og Tyskland mistede en del landområder. Alt i alt måtte Tyskland afgive 12,4% af landet og 12% af befolkningen til sejrherrerne. Dette skabte selvfølgelig stor utilfredshed blandt tyskerne.

Fredsaftalerne efter 1. verdenskrig
Versailles-traktaten
Efter 1. verdenskrig blev der indgået en række fredsaftaler mellem sejrsherrerne og de besejrede, og den mest omtalte er Versailles-traktaten. Den blev underskrevet 28. juni 1919 og var den fredsaftale, der blev indgået mellem sejrsherrerne og Tyskland. Den blev udformet og underskrevet af sejrsherrerne Frankrig, Storbritannien, Belgien og deres allierede (se bilag). Det nye kommunistiske styre i Rusland var ikke inviteret, ligesom de besejrede heller ikke deltog i forhandlingerne. Tyskland modtog traktaten klar til at blive underskrevet, og i realiteten havde de heller ikke noget valg. Fredsaftalerne generelt forsøgte at tilgodese to ting. For det første skulle man forhindre Tyskland og deres allierede i at volde flere problemer fremover. For det andet ville man sikre den vesteuropæiske økonomi fra truslen fra Rusland. De nye østeuropæiske stater, som blev... Køb adgang for at læse mere

Europa i mellemkrigstiden

[3]
Bedømmelser
 • 07-06-2012
  Dejligt stykke arbejde, giver virkelig et godt overblik over episoden og sammenhængen. Utrolig brugbar til min historieeksamen hvis man mangler at kode det hele sammen. Det eneste skulle være, og det skal ikke ses som et kritikpunkt, men mere som en videreudbyggelse, så ville det være dejligt med en forklaring af hvad de forskellige ideologier forskelle var rent ideologi-mæssigt. Men ellers godt godt godt!
 • 26-02-2013
  Givet af HHX-elev på 3. år
  Rigtig god opgave! Ikke analyserende, god til den redgørende del af en opgave!
 • 26-01-2014
  God opgave hvor du kommer godt rundt om det store emne