NV-rapport - Fremstilling af ethanol

NV-rapport - Fremstilling af ethanol

Dette er en NV-rapport, der beskriver fremstillingen af ethanol. Vi udfører også en destilleringen af det fremstillede ethanol og bestemmer densiteten af det.

Formål
Formålet med dette projekt var at afslutte vores naturvidenskabelige grundforløb. Emnet var op til os selv, og vi valgte i min gruppe at have om ethanol. Mest på grund af at det er et interessant emne med mange aspekter, vi kan altså inddrage flere forskellige naturvidenskabelige fag. Vi har valgt at fokusere primært på det biologiske og kemiske.

Indhold

Indledning
- Formål
- Hypoteser
Teori
Forsøg
Fremstilling af ethanol
- Forsøgsbeskrivelse
- Forløb
- Apparatur/materialer
- Resultater
Destillering
- Forsøgsbeskrivelse
- Forløb
- Apparatur/materialer
- Opstilling
- Resultater
Densitetsmåling
- Forsøgsbeskrivelse
- Forløb
- Apparatur/materialer
- Resultater
- Databehandling
Diskussion
- Fejlkilder
Konklusion

Uddrag

Fremstilling af ethanol

Forsøgsbeskrivelse
For at kunne arbejde med dette emne, er det nødvendigt at have noget ethanol. Vi valgte derfor at fremstille ethanol, ved hjælp af gærsvampe. Forsøget blev lavet med flere forskellige typer kulhydrater, så vi kunne se forskellene på alkoholprocenten senere. Det var vigtigt at de med vandlås på var helt forseglede, så ingen ilt kom til processen.

Forløb
Rødbeden og kartoflen rives i strimler og der måles 20 gram op af hver og hældes i en kolbe sammen med 200 ml vand. Herefter tilsættes 10 gram gær. 20 gram af druesukker, almindeligt sukker og ren stivelse hældes hver i en konisk kolbe også med 200 ml vand. Der laves dog 2 kolber med almindeligt sukker. Herefter sættes der vandlåse på de 5 af de 6 kolber, den sidste med almindeligt sukker skal ikke lukkes til. Det er meget vigtigt det er sluttet helt tæt. Herefter skal kolberne stå et par dage til en uge, indtil de ikke ”bobler” længere.

Apparatur/materialer
Vægt, rødbede, kartoffel, druesukker, sukker, stivelse, vand, koniske kolber, gær


Destillering

Forsøgsbeskrivelse
Efter fremstillingen af alkohol er det nødvendigt at destillere blandingerne, da det ellers vil være komplet umuligt at bestemme en densitet. Ethanol fordamper ved 78,4 °C, derfor var det vigtigt at holde temperaturen på omkring 80 °C. På denne måde fordamper kun ethanolen, ikke vandet. Derudover hjælper pimpsten, så det ikke stødkoger.

Forløb
Blandingen af gæret kulhydrat og vand hældes i en rundkolbe sammen med pimpsten. Kolben sættes sammen med en svaler, som fører over til en ”opsamlings”-kolbe. Der skal også sættes et termometer ned i rundkolben, hele opstillingen skal være fuldstændigt lufttæt. Under rundkolben sættes ned i en varmekappe. Væsken begynder nu så småt at opvarmes, ved omkring 80 °C begynder alkoholen at fordampe, den stiger altså opad i gasform og kommer ind i svaleren, så køler det ned til væske igen. Dette fortsættes indtil .... Køb adgang for at læse mere

NV-rapport - Fremstilling af ethanol

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.