Bestemmelse af Ethanolindhold i Vin - Rapport i Kemi

  • HTX 3. år
  • Kemi B
  • 12
  • 9
  • 2092
  • PDF

Bestemmelse af Ethanolindhold i Vin - Rapport i Kemi

Rapporten søger at bestemme ethanolindholdet i vin. Rapporten er skrevet i et større projekt om alkohol og bestemmelse af alkoholprocenter.

Formål
Bestemme at hvidvinen, Madonna – Falerio dei Colli Ascolani, har en ethanol volumen på 12 %.

Elevens kommentar

Afsnitet om fejlkilder, er for tyndt, for dårligt forklaret. Det rykkede dog ikke ved rapporten som helhed. Herudover mangler jeg også et decideret afsnit med mine resultater. Jeg introducerer dem dog gradvist i mine beregninger.

Indhold

Teori
- Princippet i destillationen og analysemetoden
- Alkoholers egenskaber
- Fremstilling og anvendelse af ethanol
Formål
Hypotese
Apparaturliste
Kemikalieliste
Fremgangsmåde
Fejlkilder
Afvigelser
Beregninger
Konklusion

Uddrag

Fremgangsmåde:
Første del af forsøget: Vi starter med en destillation af vores hvidvin.
Når vi sammensætter vores destillationsopstilling, er det vigtigt at sørger for at tættende ved termometeret, således at vores damp ikke forsvinder.

Inden selve forsøget starter vi med at afkøle vores svalerør med vand der løber igennem to plastikrør. Det er vigtigt at huske at vandet skal løbe nede fra og op, så vandet løber imod tyngekraften, således at der kommer et modtryk i vores svalerør så hele røret bliver fyldt med vand. Det flydende destillat opsamles i en konisk kolbe på 100 mL, som er blevet placeret ved svalerørets ende.

I starten er det næsten ren ethanol der koger væk, men efterhånden som vores temperatur stiger, så vil der komme mere og mere vand med i destillatet.

Destillationen afbrydes når termometeret over vinen viser ca. 90 grader. Hvis destillationen forsættes efter dette punkt vil der komme for meget vand med i det færdige destillat.

Anden del af forsøget: analyse af destillatet ved redoxtitrering:
Vi overfører 2 mL af vores destillat til en 50 mL målekolbe og dernæst fylder vi op til stregen med demineraliseret vand.

Til den 250 mL koniske kolbe overføres 15,0 mL 0,100 M kaliumdichromatsopløsning, hvoraf der forsigtigt under omrystning af kolben sættes ca. 5 mL koncentreret svovlsyre. Koncentreret svovlsyre skal håndteres med den allerstørste forsigtighed.

Til denne opvarmning, som har farven orange, overfører vi med en pipette 5,0 mL af den fortyndede ethanolprøve fra målekolben, og dernæst bliver vores blanding grøn. Oxidatoinsprocessen forløber ret hurtigt i den varme stærke svovlsure opløsning. Efter ca. 10 minutter, hvor kolben jævnligt er blevet omrystet, tilsættes ca. 100 mL 1 M svovlsyre. Tilsæt dernæst 3-4 dråber ferroin-redoxindikator og titrer straks derpå med en 0,200 M ammoniumjern(II)sulfatopløsning. Farven er først grønlig og dernæst bliver den mere blå og lige i ækvivalenspunktet er farveskiftet blårød... Køb adgang for at læse mere

Bestemmelse af Ethanolindhold i Vin - Rapport i Kemi

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.