Ernæring og kost til idrætsudøvere

  • HF 2. år
  • Idræt B
  • Ingen givet
  • 6
  • 1631
  • PDF

Rapport: Ernæring og kost til idrætsudøvere

Rapport om kost og ernæring til idrætsudøvere.

Formål

Formålet med denne rapport var at diskutere og vurdere en idrætsudøvers kostindtagelse før, under og efter en konkurrence.

Uddrag

1.
Hele årsagen til at vi skal spise hver dag, er at vi er nødt til at få vores daglige næringsstoffer. Vi skal bruge energi for at holde kroppen kørende, og byggesten til at holde den ved lige. Energi får vi gennem kulhydrater, proteiner, fedt og alkohol. De findes i næsten alle madvarer, dog i forskellig form. Energien udvindes ved at nedbryde og forbrænde disse næringsstoffer til mindre bestanddele. Dette finder sted ved en forbrænding i cellernes stofskifte, og under forbrændingen dannes der energi vand og affaldsstoffer.

Kulhydrater er en fællesbetegnelse nogle stoffer, som indeholder kulstof, brint og ilt. I naturen findes mange forskellige slags kulhydrater. Groft sagt kan de deles op i monosaccharider, disaccharider og polysaccharider . Eksempler på monosaccharider er glukose og fruktose, som er almindeligt forekommende i vores kost og som opbevares i blodbanerne. Disacchariderne kan være sucrose (også kaldet sukker), maltose og laktose, som de fleste af os også indtager hver dag. De vigtigste polysaccharider er stivelse og glykogen. Stivelse findes f.eks. i brød, kartofler, ris, pasta. Glykogen finder man i musklerne og det ...

---

2.
Hver dag forbrænder en person et hvis antal kJ. Det veksler fra person til person, og af hvor fysisk aktiv man er. Kroppens størrelse er afgørende for hvor meget energi der skal tilføres hver dag, og helt afgørende er, i hvor stor udstrækning kroppen bliver udsat for fysik aktivitet.
Største delen af energitilføjelsen består af forbrænding(aerob ) af kulhydrater og fedt, og som tidligere nævnt indeholder 1g kulhydrat 17kJ og 1g fedt 38kJ. Der er også meget få affaldsstoffer ved denne proces, kun vand og CO2. Disse næringsstoffer skal jo også komme et sted fra, og som tidligere nævnt, så har kroppen forskellige depoter hvor den lagrer fedt og... Køb adgang for at læse mere

Ernæring og kost til idrætsudøvere

[11]
Bedømmelser
  • 15-05-2005
    Er bestemt over middel - grundig gennemgang på mange punkter, men for lige at hente det sidste kunne nogle af begreberne godt uddybes. Alt i alt en fair opgave! Tak for hjælpen...
  • 18-03-2010
    ...........................................................................................
  • 06-04-2011
    Fin nok opgave, men os lidt noget lort
  • 25-05-2010
    super god opgave. god inspiraTION...