Nutidens salt | Rapport om salt
- HTX 1. år
- Teknologi B
- 12
- 8
- 1919
Nutidens salt | Rapport om salt
Her kan du se et eksempel på en teknologirapport om salt. Du kan bruge rapporten til at hente inspiration til din egen rapport.
Problemformulering:
Under overemnet ”salt det hvide guld” har vi valgt ”nutidens salt”. Vi undrer os over hvordan man udvinder salt og hvor/hvordan salten er kommet til. Hvad er det som er så livsnødvendig, hvad bruger vi det til og hvilken betydning har det for hele vores samfund? Vi vil i den følgende periode belyse hvilken udvikling salten har taget. Vi forventer et godt samarbejde og en flot og præsentabel planche som produkt.
Indhold
Problemformulering 3
Salt gennem tiden - udviklingen 3
Gamle saltruter 3
Via Salaria 3
Saltsøjler 3
Saltudvinding i stenalderen 3
Salt fra Lüneburg 3
Kampen om saltet 4
Salt i Danmark - produktion 4
Læsø salt 4
Processen 5
Mariager fjord 5
Saltens betydning gennem tiden 5
Myter, overtro og traditioner 6
Salt i kemien 6
Det vidste du IKKE om salt! 6
Konklusion 7
Kilder: 8
Links: 8
Bøger: 8
Uddrag
Der er blevet udført saltsydning på Læsø. I mange hundred år og i middelalderen udgjorde saltsydningen øens økonomi. Mange arkæologer og historiker har undersøgt og beskrevet processen. Historiske kilder har fundet ud af, at øen i 1481 leverede ca. 36 tons salt tre gange om året.
For at syde, krævede det hele tiden tilførsel af træ og gradvist blev øen ryddet for alt skovområde. I 1600-tallet var der næsten ingen skovområder tilbage, derfor blev saltsydning forbudt ved lov. I begyndelsen af 1900-tallet begyndte en genplantning.
I 1990'erne genoptog man saltsydning. Denne gang en blanding af forskning og turistattraktion. Sydningen foregår i en rekonstruktion, af en saltsydehytte fra middelalderen. Saltet udgør også i dag en del af øens økonomi, da der sælges salt ved hytten, og salt eksporteres.
Grunden til at man kan syde salt på Læsø er, at der er meget salt i grundvandet. Der sker en naturlig opkoncentrering af ... Køb adgang for at læse mere Allerede medlem? Log ind