Analyse af digte af Emil Aarestrup

Analyse af digte af Emil Aarestrup

Større skriftlig opgave om Emil Aarestrup, der indeholder analyse af digtene Angst, En Middag, Paa Sneen, I en Landsbykirke og Til en Veninde.

Opgaven indledes med en biografi af Emil Aarestrup, hans forfatterskab med fokus på temaer og billedsprog i Aarestrups værker.

De fire udvalgte digte analyseres med henblik på opbygning og budskaber samt deres relationer til romantisme og eftertiden.

Indhold

0.0 Indledning
1.0 Biografi
2.0 Forfatterskab
2.1 Romantikken og Romantismen
2.2 Krise
2.3 Digte 1837
2.4 Versebehandling
2.5 Temaer og billedsproget
3.0 Analyse af digte
3.1 I en Landsbykirke
3.2 En Middag
3.3 Angst
3.4 Til en veninde
3.5 Paa Sneen
3.6 Sammenfatning og spejling af tiden
4.0 Digtenes efterliv
5.0 Konklusion
6.0 Litteraturliste

Uddrag

Indledning
Emil Aarestrup er en atypisk figur i dansk litteratur, og med hans navn forbinder de fleste hans erotiske poesi.
Det at Aarestrups forfatterskab forbliver privat, gør ham speciel og afskærer ham fra samfundets borgerlige normer, som det også kommer til udtryk i hans digte.
Han sammenstiller elskov og død og giver kærligheden skikkelse frem for at dyrke den åndelige side af den, og dette gør ham til en speciel figur i den danske romantik.
Aarestrup er æstetiker og dyrker skønheden. Han prøver sine digte, at beskrive æstetiske øjeblikke hvor han giver skønheden skikkelse i form af ofte en kvinde eller et samleje.

Jeg vil i denne opgave forsøge at redegøre for Emil Aarestrups forfatterskab. Først vil jeg kigge på hans livsforløb, hvor jeg kort vil opridse hans liv udadtil, som ikke var præget af poesien.
Derefter vil jeg beskrive Aarestrups forfatterskab, hvor jeg bl.a. vil kigge på de centrale temaer i hans digte og på hvordan han bruger billedsproget.
Efter dette vil jeg analysere en række udvalgte digte, hvor jeg vil fokusere på de centrale temaer, og til sidste vil jeg spejle digtene i samtiden.
Til sidst vil jeg kort fortælle lidt om forfatterskabets efterliv, hvor jeg bl.a. vil sammenligne nogle af Aarestrups digte med ”I en Frugthave” af Sophus Claussen.

(...)

3.4 Til en veninde
Dette digt tilhører ikke ”Erotiske situationer” som de foregående. Dette digt omhandler ikke de elskende, som man ser i de andre digte. Dette digt er til en veninde, som ikke er en del af den ulykkelige kærlighed, der beskrives i de foregående digte.
Digtets komposition er den samme som de andre og består af fire strofer. Kvinden er distanceret i forhold til jeg'et kan man se i måden han beskriver hende på. ”Der er Afgrund i dit Blik” . Hendes stemme er en drøm med yndefuld musik. Alligevel har jeg'et fået lov til at komme ind under huden på kvinden. Derfor forstår han hendes afgrund i øjnene og han forstår, at der sværmer et kaotisk vår i hendes indre. Hvad det så end er, hun består af og tænker på, forstår han det, fordi han har oplevet hende.
Igen ser vi, at han kun har oplevet det, og at han ikke kan mærke øjeblikket længere, derfor vælger han at tilbede kvinden og hendes væsen, fordi han ikke kan glemme, hvad han har oplevet og set i hendes indre og ydre for den sags skyld... Køb adgang for at læse mere

Analyse af digte af Emil Aarestrup

[35]
Bedømmelser
 • 26-09-2008
  Jeg synes den er kanon god. Kommer i dybden, fortæller en masse rundt i alle hjørner, har masser af uafhængige kilder, og når at hive fat i rigtig mange gode pointer. Rigtig godt stykke arbejde. Den har i hvert fald reddet og inspireret min opgave :)
 • 21-09-2008
  Super god opgave. Rigtige gode brugbare analyser af digtene, når man står på bar bund og ikke rigtig ved, hvad man skal tage fat i :)
 • 01-10-2014
  Super god SSO opgave! :D Brugbar
 • 27-05-2014
  God opgave meget behjælplog