SSO om Egypten

 • HF 2. år
 • SSO (Historie B)
 • Ingen givet
 • 10
 • 2567
 • PDF

SSO om Egypten

SSO i Historie om Egypten

Problemformulering:

Med udgangspunkt i en kort redegørelse for det egyptiske samfund skal religionens opbygning analyseres. Vurder, hvilken rolle religionen spiller i det egyptiske teokrati (Teokrati er en statsform udelukkende baseret på religion, hvor styret består af religiøse repræsentanter.)

Indhold

Indledning 2
Problemformulering 2
Indledning 2
Baggrund 3
Det egyptiske samfund 3
En konges sværd 3
Om godhed 4
Gør noget for gud 4
Og sørg for dine mænd 4
Præsterne og embedsmændene 4
Bønder og slaver 5
Analyse 5
Graven 5
Døden (livet efter) 6
Kosmos og kaos 7
Kongemagten 8
Templet 8
Vurdering 9
Ændringer I samfundet 9
Konklusion 10

Uddrag

Indledning
Egyptens religion er en opgave, som omhandler verdensopfattelsen af en af oldtidens største civilisationer. Denne forstod at organisere sig, på en tid, hvor vi i Danmark levede i stenalderen. Selv den dag i dag er vi stadig fascinerede af den mystik, der stadig danner rammen om det nuværende Egypten.
For at kunne forstå religionens samfundsmæssige betydning, må man have et indblik i hvordan det hele er opbygget. Vi har i dag en stor historisk viden om oldtidens Egypten, og denne stammer fra religiøse skrifter, templer og velbevarede gravpladser. Derfor er der i dag stor mulighed for at forstå de gamle egypteres tankegang.
Sammenlignet med kristendommen er den egyptiske religion, ikke nogen stiftet, eller åbenbaret religion. Den er ligeledes heller ingen bogreligion, som skulle benyttes som rettesnor for det enkelte individ, derimod var religion i Egypten en kultreligion. Denne omfatter en dødekult og en gudekult, hvor det vigtigste er påkaldelse og frembæring af ofre, og dette betyder at man havde ubegribeligt mange grave og templer.

Det egyptiske samfund
Samfundspyramiden i det gamle Egypten var inddelt i tre kategorier: farao, embedsmænd/præster og bønder/slaver. I spidsen af samfundet stod farao, der i teorien herskede enevældigt. Embedsmænd og præster administrerede landet for ham, mens størstedelen af befolkningen såsom bønder, håndværkere og slaver producerede.

Farao
Farao havde nogle helt bestemte titler, som tydeligt viser den helt bestemte status han havde. ”(Jordisk manifestation af guden) Horus” og ”(solguden) Res søn”. Kongen havde en helt bestemt funktion i samfundet, og denne bestod i at bevare det bestående samfund, forsvare Egypten, ofre til guderne og sørge for deres templer. Der er meget få faraoner der har haft individuelle og personlige træk. Rollen som farao var simpelthen så mægtig at faraonerne forsvandt i den. Faraoen havde ... Køb adgang for at læse mere

SSO om Egypten

[10]
Bedømmelser
 • 18-12-2005
  Mangler MEGET vurdering.. Den fylder kun en halv side, hvor den godt må have været 2-3.. :(
 • 17-12-2004
  det er en udmærket opgave som kommer rundt om samfundsstrukturen
 • 30-01-2012
  Det er mere religion en historie, kan slet ikke bruge den :(
 • 16-05-2011
  ringe skrevet og sammenhængen er rodet