SSO om dopingmidler

 • HF 2. år
 • SSO (Idræt B)
 • 4
 • 19
 • 5346
 • PDF

SSO om dopingmidler

Dette er en SSO i Idræt B om diverse kendte dopingmidler, samt om dopingmidlernes udbredelse i cykelsporten.

Opgaveformulering:

En redegørelse for følgende dopingtyper:
a. Konditionsfremmende doping
b. Styrkefremmende doping
Analyser med udgangspunkt i den menneskelige fysiologi, hvordan disse dopingformer påvirker kroppen og idrætspræstationsevnen.
Diskuter hvilken dopingformer (præperat), der ideelt set egner sig bedst til professionel cykelsport og vurder hvorfor dette præperat tilsyneladende er voldsomt udbredt netop her.

Indhold

Abstract 2
1 Indledning 4
2 Præstationsfaktorer 5
2.1 Blod og væv 5
2.1.1 Hæmoglobin 6
2.1.2 Hæmatokritværdi 6
2.1.3 Muskler 6
3 Stofgrupper 8
4 Dopingeffekten 9
4.1 Konditionsfremmende dopingmidler 9
4.1.1 Bloddoping 9
4.1.2 EPO 10
4.2 Styrkefremmende dopingmidler 10
4.2.1 Væksthormon 10
4.2.2 Insulin 11
4.2.3 Steroider 11
5 Analyse af dopingmidlerne med henblik på deres fysiologiske/biologiske påvirkning 11
5.1 Bivirkninger og sundhedsfare 13
6 Hvorfor er disse præparater udbredt indenfor cykelsporten? 15
7 Konklusion 19
8 Litteraturliste 20
Primærlitteratur: 20
Sekundærlitteratur: 20

Uddrag

1 Indledning
Dopingstoffer findes i mange former med forskellige effekter, og de forskellige stoffer har næsten alle deres oprindelse i den medicinske verden med det formål at helbrede syge mennesker.
De forskellige stoffer bliver ikke kun anvendt af elitesportsfolket, de bliver også brugt af almindelige mennesker som vil vise omverdenen, bl.a. ved at have store muskler, at de har styr på deres krop og liv.
I denne opgave vil der blive lagt vægt på præstationsfremmende dopingmidler, samt en analyse af deres effekt på kroppen. Der findes dopingmidler som fremmer henholdsvis kondition, styrke, koncentration og andet, men vi vil fokusere på doping til forbedring af kondition og styrke. For herefter at vurdere hvilket præparat der egner sig bedst cykelsporten, samt hvorfor.
Normalt vil en sportsudøver forbedre sine præstationer ved at træne, hvorved udøveren udvikler de forskellige organer, muskler, sener og led, der benyttes i den pågældende sportsgren samt hjernens og nervernes koordination af musklerne mm. Det er således en sammensat øvelse, når en idrætsudøver skal opnå en god præstation og træning kan ikke undværes. Dopingstoffer er som regel designet til at opnå forbedring af et specifikt element, så som iltoptagelse eller muskelopbygning. Nogle stoffer er beregnet på at blive taget under den opbyggende træning og andre i selve konkurrencemomentet, men fælles for dem er at sportsudøveren ikke ønsker at det kan spores i blodet, urinen eller andre steder og da mange af stofferne og metoderne efterligner eller forstærker kroppens egne stoffer, er det et konstant kapløb mellem dopingsyndere og kontrollanter.
Juridisk set er doping beskrevet således af Danmark Idræts-forbund fra Wolf, Troels; Idræt – teori og træning;
Ved doping forstås tilstedeværelsen i den menneskelige organisme af stoffer, det er forbudt i henhold til den International Olympiske Komite's liste over forbudte stoffer. Brug af sådanne stoffer, tilstedeværelsen af sådanne stoffer i urin eller blodprøver, samt anvendelse af metoder til at ændre analyseresultater af urinprøver eller blodprøve er forbudt.

2 Præstationsfaktorer
Kondition har på mange måder noget at gøre med hjertets pumpeevne, som er afgørende for den maksimale iltoptagelse, ved træning af den maksimale iltoptagelse forøger man hjertets pumpeevne, det sker ved at hjertet vokser og derved slagvolumen. Den maksimale iltoptagelse er en væsentlig faktor for udholdenheden, men ikke den eneste. Andre væsentlige faktorer er antallet af ... Køb adgang for at læse mere

SSO om dopingmidler

[1]
Bedømmelser
 • 15-03-2016
  Givet af Studerende på 10. år
  rhrgfgbfgbfgfdsgfgdfgdfgdfgsfdsdsdfsdf

Materialer relateret til SSO om dopingmidler.