Kronik om menneskeligt samvær og elektroniske medier

 • STX 3.g
 • Dansk A
 • 10
 • 5
 • 2106
 • Word2003

Kronik om menneskeligt samvær og elektroniske medier

Kronik om menneskeligt samvær og elektroniske medier.

Opgaveformuleringen lød:
Det selskabelige samfund
Skriv en kronik om elektroniske medier og menneskeligt samvær. I kronikken skal du redegøre for det centrale i Stig Hjarvads holdninger i teksten ”Det selskabelige samfund”, og derefter diskutere hans holdninger. Herunder skal du inddrage dine egne argumenter for og imod elektronisk kommunikation set i forhold til menneskeligt samvær.
Titel: Det selskabelige samfund

Uddrag

Den teknologiske udvikling haster af sted med 120 km i timen – sådan føles det i hvert fald. Nærmest hver dag kan en ny reklame ses med det sidste nye inden for teknologien. Hvis man bare kigger på, hvad der er sket inden for de sidste 10 år, er VHS skiftet ud med DVD og nu også Blue-ray, fjernsynet er blevet til fladskærm, de store klodsede mobiltelefoner med hæslige lyde og sort/hvid farveskærm er skiftet ud med små smarte telefoner, der har det hele; fede farver, kamera, Ipod eller mp3 og trådløst internet, og de stationære computere er erstattet af de små og praktiske bærbare. Meget har ændret sig som følge af dette heriblandt det menneskelige samvær. De nye medier binder mennesker sammen på en helt anden måde end tidligere, og de har skabt helt nye måder at være selskabelige på. Mange positive ting kan siges om det nye samfund, vi lever i, men det har selvfølgelig også sine negative sider.
I uddraget fra teksten ”Det selskabelige samfund”, som oprindeligt blev bragt som artikel i Samvirke, 2000, skriver Stig Hjarvad, hvordan vi – på godt og ondt - er på vej ind i det selskabelige samfund. Han pointerer, at ingen kan være uenige om, at informationssamfundet kommer, men han pointerer også, at selvom mange taler om, at de mange nye medier vil formidle langt mere og langt hurtigere information, handler medieudviklingen først og fremmest om mere underholdning, samvær, leg og snak. Deres afgørende betydning vil derfor i højere grad vise sig i deres evne til at ændre menneskers forhold til hinanden og til samfundet, og han forklarer, at en stor del af den viden og information, der udvikles, har til formål at udvikle hardware og software, der skal udvikle flere og nye former for underholdning, der kan skabe selskabelighed og kontakt mellem mennesker. Man burde tale om selskabelighedsteknologi, ST, i stedet for informationsteknologi, IT, mener Stig Hjarvad, da det i højere grad er de sociale sider ved mediet og ikke så meget de seneste nyheder, der værdsættes... Køb adgang for at læse mere

Kronik om menneskeligt samvær og elektroniske medier

[8]
Bedømmelser
 • 25-05-2012
  Den var rigtig god, men kunne ikke bruge den i mit tilfælde :)
 • 06-05-2010
  meget meget fin opgave, min lære blev rigtig glad for den
 • 08-05-2012
  Den var god til at inspirere!
 • 28-09-2010
  En god kronik, der hjalp mig meget