SOP om Det Gyldne Snit i Matematik A og Dansk A

 • HTX 3. år
 • SRP (Dansk A, Matematik A, SOP)
 • 10
 • 20
 • 4586
 • PDF

SOP om Det Gyldne Snit i Matematik A og Dansk A

SOP om Det Gyldne Snit, hvor opgaven er skrevet i Matematik A og Dansk A.

I opgaven gives en redegørelse for det Gyldne Snit og principperne bag det (matematisk) - med dette i mente, undersøger jeg en række geometriske figurer, og arbejder derefter dansk analysemæssigt med en reklame for Smirnoff Ice og "Den Sidste Nadver".

Lærers kommentar

Det der trak mest ned ved opgaven, er at der blev anvendt et kendt billede "den sidste nadver" - da dette billede ikke viste et særligt selvstændigt arbejde.

Studienets kommentar

Studieområdeprojektet på htx hed tidligere studieretningsprojekter (SRP). Eksemplet her er skrevet som et SRP. Udformningen af eksemplet kan derfor afvige fra den måde, som et SOP skal skrives og bygges op. Fx skal et SOP fylde 15-20 sider, hvor der tidligere var andre krav til længde. I dag skal du heller ikke skrive et engelsk abstract, men et resumé på dansk. De fleste krav er dog ens, så du kan sagtens bruge eksemplet til at få gode idéer til dit SOP.

Den bedste måde at bruge eksemplet er ved at bruge SOP-bogen sideløbende. SOP-bogen er opdateret på alle de nye regler, så du er sikker på at leve op til alle krav.

Indhold

Studieretningsprojekt 1
Titelblad 2
Abstract 2
Indledning 3
Generelt om det gyldne snit 4
Matematikken bag 4
Det gyldne snit 4
Kendte geometriske figurer 6
Den gyldne trekant 6
Den gyldne rektangel 8
Den gyldne linje 12
Det gyldne snit i kunsten 13
Billedanalyse i maleri 15
Billedanalyse i reklame 18
Konklusion 19
Perspektivering 20
Bilag 21
Kildeliste 23
Litteratur 23
Internetsider 23
Kildekritik 24

Uddrag

"Indledning:
Jeg vil i denne opgave gøre rede for det gyldne snit og matematikken bag det. Herunder vil jeg vise ved at udlede det gyldne snit, at det er givet ved" (formel) "Dette vil jeg benytte mig af til en redegørelse af det gyldne snit i en række kendte geometriske figurer – herunder den gyldne trekant, det gyldne rektangel samt den gyldne linje.

Det gyldne snit er dog ikke udelukkende kendt i matematikken. Baseret på den viden, som det gyldne snit giver os, vil jeg lave en analyse af maleriet ”Den sidste nadver” af Leonardo da Vinci og en reklame for ”smirnoff ice”, da det gyldne snit spiller en stor rolle for billedernes komposition.

Her vil jeg sætte fokus på, hvilken rolle det gyldne snit spiller i billederne, og hvordan det kan fremhæve billedernes budskaber.

Det gyldne snit er valgt, fordi det menes at give det mest harmoniske skel på en figur, hvilket i dag er almen kendt mht. menneskekroppen og ude i naturen. Fabrikker fremstiller i dag også forskellige elementer til salg, hvor det gyldne snit indgår. Dette kan f.eks. være emballager, lamper, bestik, telefoner osv. Se figur 1 samt figur 1 i bilag."... Køb adgang for at læse mere

SOP om Det Gyldne Snit i Matematik A og Dansk A

[19]
Bedømmelser
 • 06-12-2011
  Givet af 3.g'er på STX
  den er rigtig god, jeg manglede en SRP opgave hvor jeg kunne se hvordan man skulle sætte det op og hvad der skulle komme først og sådan. den er rigtig god til hvis man lige vil have et indblik i hvordan en SRP skal se ud. mange tak for hjælpen :)
 • 07-06-2011
  Givet af 2.g'er på STX
  Rigtig flot og grundig opgave med fin beskrivelse samt bevis for det gyldne snit. Gode billede eksempler
 • 09-11-2014
  God inspiration til SRP :-)
 • 01-05-2014
  gooooooooooooooooooooooooooodt