Danskopgave om Den sorte skole & Det forsømte forår

 • STX 1.g
 • Dansk A
 • 10
 • 10
 • 2828
 • PDF

Danskopgave om Den sorte skole & Det forsømte forår

Danskopgave med analyse og fortolkning af romanen "Det forsømte forår", med fokus på forholdet mellem Lektor Blomme og Edvard Ellerstrøm og den sorte skole i 1930'erne.

Problemformulering:
I romanen Det forsømte forår bliver det kapitalistiske samfund og den hårdt styrende skole kritiseret.
Jeg vil gennem en analyse og fortolkning af romanen undersøge forholdet mellem Lektor Blomme og Edvard Ellerstrøm, samt mellem lærere og elever i almindelighed i Den sorte skole i 1930'erne.

Problemstilling
- Jeg vil give en beskrivelse af Den sorte skole.
- Jeg vil undersøge forholdet mellem Lektor Blomme og Edvard Ellerstrøm.

Indhold

Problemformulering 3
Problemstilling 3
Karakteristik 3
Lektor Blomme 5
Edvard Ellerstrøm 6
Forholdet mellem Edvard Ellerstrøm og lektor Blomme 7
Metropolitanskolen 8
Konklusion 10
Litteraturliste 10

Uddrag

Karakteristik
Romanen Det forsømte forår er skrevet af Hans Scherfig, og blev første gang udgivet i 1940 af Gyldendal. Scherfig blev født på Østerbro i København i 1905, og blev en af Danmarks store forfattere med kendte romaner som Den Forsvundne Fuldmægtig, Idealister og Det forsømte forår, inden han døde i 1979.
Han var også et af de fremtrædende medlemmer i Danmarks Kommunistiske Parti (DKP), og i Ib Nørlunds bog 'det kommunitiske synspunkt' fra 1968, konkluderede Hans Scherfig i forordet at 'kommunisme betyder fællesskab'. Man kan i mange af Scherfigs bøger mærke hans kritik af det kapitalistiske borgerlige samfund.
I romanen Det forsømte forår mødes en gruppe 43 årige mænd til deres 25 års jubilæum. For 25 år siden fik de alle sammen deres studentereksamen på Metropolitanskolen (Den sorte skole), som ligger på Nørrebro i København. En af disse mænd har dog noget på samvittigheden, nemlig at have myrdet deres latinlærer samt skolens rektor Lektor Blomme ved at forgifte hans maltboljse, dengang de gik i skole.
Scherfig tager os tilbage til, da drengene gik skole og vi følger deres skoletid fra mellemskolen til deres studentereksamen. Her ser vi hvordan lærene med ondskab behandler eleverne, og hvordan eleverne ikke oplever den vigtigeste udviklingsperoide i deres liv, nemlig barndommen... Køb adgang for at læse mere

Danskopgave om Den sorte skole & Det forsømte forår

[4]
Bedømmelser
 • 25-04-2011
  Rigtig god til inspiration og så er det i det heletaget en super flot opgave
 • 20-03-2012
  opgavn kan anbefalles
 • 31-03-2016
  Ikke til 12, måske 4
 • 05-12-2010
  Givet af 3.g'er på STX
  den er god til inspiration

Materialer relateret til Danskopgave om Den sorte skole & Det forsømte forår.