[2]

Demokrati i Danmark

I dette kompendium hjælper vi dig med forstå, hvordan demokratiet blev indført i Danmark. I vores detaljerede tidslinje kan du læse om optakten til demokratiets indførelse og om de vigtigste begivenheder under demokratiets udvikling, der har gjort, at vores demokrati ser ud, som det gør i dag. 

Danmark er en demokratisk stat, og derfor er demokratiets udvikling ofte et centralt emne i Historie. Du kan bruge dette kompendium til at få et godt overblik over demokratiets udvikling, og du kan læse nogle centrale kilder, der på forskellig vis diskuterer Danmarks demokratiske udvikling. 

I dette kompendium kan du læse vores:

Hvis du er interesseret i at læse om demokrati i Danmark i et samfundsfagligt perspektiv kan du med fordel læse vores kompendium om Demokrati.

Her får du et uddrag fra vores side om Grundloven 1849:

Grundloven sikrer borgeren en række frihedsrettigheder. Først og fremmest indskriver man i Grundloven et forbud mod vilkårlig fængsling (§85). Forbuddet mod vilkårlig fængsling betyder blandt andet, at alle sager nu skal for en dommer, før en borger kan dømmes. Borgeren får også mulighed for at anke sin dom for en højere ret. 

Derudover sikrer Grundloven ejendomsrettens og boligens ukrænkelighed (§86-87) samt trykke-, forenings- og forsamlingsfrihed (§91-93). Især sidstnævnte er eksempler på klassiske liberale frihedsrettigheder, som er kraftigt inspireret af Den franske menneskerettighedserklæring fra 1789, der som den første forfatning nogensinde sikrer disse idealer. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Demokrati i Danmark

[2]
Bedømmelser
  • 26-02-2024
    Givet af 3.g'er på STX
  • 30-05-2022
    Givet af 3.g'er på STX