Den politiske kandestøber af Ludvig Holberg

  • STX 2.g
  • Dansk A
  • 10
  • 3
  • 1440
  • PDF

Dramaanalyse: Den politiske kandestøber af Ludvig Holberg

Få hjælp til din opgave med denne analyse og fortolkning af Den politiske kandestøber af Ludvig Holberg. Den politiske kandestøber er en komedie skrevet i 1722. I opgaven gives der et kort resumé af teksten og personerne bliver beskrevet. Her fokuseres der på Geske og Hermans forandring igennem Den Politiske Kandestøber.

Uddrag

I 1722 grinte folket for første gang af komedien: ”Den politiske kandestøber”, skrevet af norske Ludvig Holberg. Og det skulle ikke være første gang, for den dag i dag hører vi stadig komedien, og vi griner stadig lige så meget af den. At en kandestøber fra den ene dag til den anden skulle blive borgmester havde ingen regnet med, men hvori ligger morskaben? Holbergs fornuftprægende holdning og samfundskritik kommer til udtryk igennem hele komedien, og af den grund foregik stykket uden for landet grænser, i Hamborg. Ikke nok med det var hans første opførte komedie, betragtedes det også som værende en af de komedier, hvoraf læseren får mest udbytte. Og det er det, der blandt andet er med til at gøre denne komedie både sjov og lærerig.

Herman von Bremen er en politisk interesseret kandestøber med store politiske drømme om en plads i rådet som rådsherre. Det er disse politiske drømme, der er skyld i, at Antonius ikke må fri til sin elskede, Herman von Bremens datter Engelke. Herman ser sig selv som en vigtig politisk mand, og derfor vil han gerne have en svigersøn, der har studeret politik. I stedet for at tjene sine penge, og udføre sin pligt som kandestøber, bruger han hver dag på at læse politiske bøger, og sammen med 11 andre i ”Collegium Polemiticum” snakker han om statssager og politiske emner. Her snakkes der for eksempel om, hvem i rådet der burde blive udskiftet, og hvor meget nytte de alle ville være til som rådsherre. De føler sig bedre, klogere og mere betydningsfuld end alle andre.
Holberg var en oplysningsmand, og de tre nøgleord der beskriver oplysningstiden bedst er det fornuftige, det naturlige og det nyttige. Hvis bare folk bruger deres fornuft, kan de indse rigtigheden af denne. Den nytte Herman kan gøre som rådsherre, og for dens sags skyld også borgmester, er... Køb adgang for at læse mere

Den politiske kandestøber af Ludvig Holberg

[9]
Bedømmelser
  • 24-05-2010
    meget fin opgave men det er mere et resume af komedien end en analyse og fortolkning.
  • 06-12-2011
    Denne tekst har været til meget god hjælp, havde en nyttig karakteristik og morale.
  • 07-03-2016
    Kort men rigtig brugbar
  • 07-11-2015
    Givet af 3.g'er på STX
    Den var rigtig god....