SRO om Den Sorte Død

  • STX 2.g
  • SRO
  • 10
  • 10
  • 2533
  • PDF

SRO om Den Sorte Død

Opgave om "Den Sorte Død". Opgaven kommer ind på selve bakterien og dens udbredelse.

Indledning
Jeg har valgt at skrive om Den Sorte Død, på grund af den store effekt den har haft på verdenshistorien såvel som Europas historie. Med udgangspunkt i en redegørelse af Den Sorte Døds udbredelse i Europa, vil jeg analysere et uddrag fra Boccaccios Decameron. Jeg vil derudover diskutere hvordan datiden opfattede Den Sorte Død og hvordan den ændrede Europa.

Indhold

Indledning s.2
Nutids Lægevidenskab s.2
Geografisk Ekspansion s.4
Datidens Årsager og Behandlinger s.5
Jødeforfølgelse s.7
Decameron s.8
Eftertid s.10
Konklusion s.12

Uddrag

Nutids lægevidenskab

For at forstå hvorfor pesten spillede en stor rolle i historien, er det vigtigt at vide noget om den rent biologisk. Den sorte døds stammer fra en bakterie ved navn Yersinia Pestis. Den blev i 1894 isoleret og identificeret af to forskere på samme tid, japanske Kitasato Shibasaburo og franske Alexandre Yersin. Fælles for de to forskere var at de begge havde arbejdet sammen med mændene bag ”bakterie-teorien”. Yersin arbejde i sin tid på Pasteur Instituttet, og Shibasaburo havde arbejdet sammen med Robert Koch.

Yersinia Pestis er Gram-negativ og måler 0,3 til 1 m (mikrometer; 1 m = 10-6 m) her forstørret omkring 2000x. Bakterien formerer sig meget hurtigt. Når den optages i en loppe, vil den sprede sig til og blokere fordøjelsessystemet. Loppen vil derefter sætte sig på et dyr eller menneske for ikke at dø af sult, og vil derfor smitte vedkommende med bakterien når den suger blod. Bakterien er ikke-bevægelig og kan derfor ikke smitte på andre vis ... Køb adgang for at læse mere

SRO om Den Sorte Død

[1]
Bedømmelser
  • 13-12-2011
    Okay opgave, men jeg fik desværre ikke så meget ud af det..;)