SSO om Den Sicilianske Mafia

SSO om Den Sicilianske Mafia

Dette er en gammel SSO (altså før den nye reform fra 2007) om den sicilianske mafia.

Jeg vil i denne opgave redegøre for mafiaens opståen og udvikling frem til 1922. Der hersker dog stor uenighed blandt nutidens mafiologer om mafiaens udspring. Men der er større enighed om, at perioden fra 1860'erne og århundredet ud er den periode, hvor den moderne mafia tager form og får den basisstruktur, man kender i dag.

Denne periode var også "bedstefar-mafiaens" storhedstid med store, mytologiserede mafiosi som Calogero Vizzini. Jeg vil derfor koncentrere mig om perioden 1860-1922, hvor jeg vil se på hvordan forholdene var på Sicilien lige omkring 1860 og på mafiaens udvikling ud fra Calogero Vizzinis karrierer som mafiaboss.

For at få en fornemmelse af hvad mafiaen egentlig er og hvordan den opererer, vil jeg i forbindelse med mafiaens udvikling også komme ind på struktur, traditioner og æresbegreber.

Dernæst vil jeg påvise vilkårene for Mafiaen under det fascistiske styre (1922-43), hvor jeg herudfra vil vurdere mafiaens styrke og svaghed.

Indhold

Indledning side 3
Mafiaens opståen side 3
Sicilien i 1860'erne side 4
Calogero Vizzini og Mafiaens udvikling side 5
Mænd af ære side 8
Familierne side 10
Mafiaen under Fascismen
- Optakten side 11
- Kampen mod Mafiaen side 12
- Mafiaens befrielse side 14
Vurdering side 15
Litteraturliste side 17

Uddrag

Mafiaens opståen
I mange af sammensværgelsesforklaringerne opfattes mafiaen som en gammel organisation, der skulle beskytte Siciliens fattige bønder mod feudalherrernes, godsejernes eller regeringens overgreb. Men på Sicilien har man lidt en anden forklaring, hvor man enten benægter, at fænomenet ”mafia” overhovedet eksisterer eller betragter det som et lovligt forsvar mod Norditaliens udnyttelse af det fattige Syditalien.
Der findes også mange forklaringer på oprindelsen af selve ordet mafia. De sproghistoriske forklaringer er ofte ret usikre, men de bruges gerne til at spore og tidsfæste organisationernes navn. En forklaring lyder, at mafiaen skulle være grundlagt den 30. marts 1282, under den Sicilianske Vesper, da sicilianerne gjorde oprør mod det franske overherredømme, og at organisationernes navn skulle være en forkortelse for kampråbet Morte alle Francia Italia anela! (Død over Frankrig sukker Italien!)... Køb adgang for at læse mere

SSO om Den Sicilianske Mafia

[16]
Bedømmelser
 • 08-12-2009
  Rigtig god opgave, Jeg havde lige brug for den hjælp.
 • 28-01-2004
  det er en god opgave til naar man mangler inspiration-
 • 11-01-2011
  Overvuderet! Mange andre på siden er bedre.
 • 13-01-2009
  Den er sku da god! er enig med de andre!

Materialer relateret til SSO om Den Sicilianske Mafia.