Opgave om "Ensomme hjerter", "Fejlen" og kvindelig identitetsdannelse

 • STX 2.g
 • Dansk A
 • 7
 • 13
 • 4361
 • PDF

Novelleanalyse: Opgave om "Ensomme hjerter", "Fejlen" og kvindelig identitetsdannelse

Denne større opgave i Dansk handler om den kvindelige identitetsdannelse og indeholder analyser af to noveller af Vita Andersen fra samlingen "Hold kæft og vær smuk". Novellerne, der behandles, er "Ensomme hjerter" og "Fejlen".

Opgaveformulering
Analyser og fortolk udvalgte noveller af Vita Andersen fra novellesamlingen “Hold kæft og vær smuk”, 1978, samt diskuter hvilke psykologiske faktorer, der indvirker på en kvindes personlighedsdannelse og senere livsforløb.

Indhold

Indledning
Opgave-og problemformulering
Vita Andersen som forfatter

”Fejlen”
Redegørelse
Karakteristik af Petra
Karakteristik af moderen
Miljø
Analyse og fortolkning af omsorgsvigtets videre konsekvens

”Ensomme hjerter”
Redegørelse
Karakteristik af Åse
Analyse og fortolkning af Åses mangel på kærlighed
Sammendrag af novellerne

Det psykologiske perspektiv
Marslows behovspyramide
Carl Rogers personlighedsopfattelse
Harlow og Harlows rhesusabeforsøg

Konklusion
Litteraturliste

Uddrag

Vita Andersen blev født 1942. Hun debuterede i 1977 med digtsamlingen "Tryghedsnarkomaner" og blot et år senere i 1978 udkom novellesamlingen "Hold kæft og vær smuk". I 1980 og 1982 kom dramaerne "Elsk mig" og "Kannibalerne"1. Fælles for hendes værker er, at kvinderne i dem har et behov for at elske og blive elsket. Uanset om de handler om pigen med den alkoholiske mor eller kvinden, der stræber efter at leve op til samfundets kvindeideal. Vita Andersen voksede selv op under socialt belastede forhold. Hun havde aldrig ro i sit liv, blev flyttet fra familiepleje til børnehjem, skiftede et par gange uddannelse og blev gift, men skilt hurtigt. Hun har sikkert taget udgangspunkt i sit eget liv, gennem hendes forfatterskab. Den røde tråd i hendes fortællinger, giver et skræmmende billede af, hvordan svigtede piger, går hen og bliver identitetsforskruede, mangelfulde kvinder.

Fejlen
Petra er 12 år og bor i en lejlighed med sin mor og lillebror Petrus. Petras mor er kunstner og en `personlighed´. Hun er stolt af sin krop og hun holder sig ikke tilbage med at vise den. Tit ryster gardinerne på den anden side af gården, når hun render rundt halvnøgen og hendes tykke krop bevæger sig. Om aftenen gør hun sig fin og er ude hele natten. De andre børn kalder hende for en luder, men Petra ved ikke hvad det er, kun at det er noget slemt. Petra får ikke meget kærlighed og omsorg, men bliver bare rakket ned på. Det er hendes lillebror, der får opmærksomheden. En dag ligger Petra under dynen og læser hendes mors “Det bedste”, et blad med en masse artikler og tests. Det er der, det går op for hende, at hun har en fejl ved sig. Der står, at børn, der ikke har fået omsorg og kærlighed de første 3 år af deres liv, vil blive mislykkede, opmærksomhedskrævende og vil mangle personlighed. De vil aldrig, lige meget, hvor meget de prøver, blive lykkelige. Det passer med alt det Petra altid får at vide, og det gør hende bange. Efter det, ændrer hun sig. Pludselig var hun meget lykkeligere før hun fandt fejlen... Køb adgang for at læse mere

Opgave om "Ensomme hjerter", "Fejlen" og kvindelig identitetsdannelse

[2]
Bedømmelser
 • 28-04-2015
  Super god analyse, meget nyttig
 • 15-08-2008
  okay..................