Erling Jepsens Kunsten at Græde i Kor

 • STX 2.g
 • Dansk A
 • 10
 • 14
 • 3900
 • PDF

Erling Jepsens Kunsten at Græde i Kor

Større opgave i Dansk om Erling Jepsens roman "Kunsten at græde i kor". Der redegøres for hovedpersonens naive syn på og opfattelse af livet. Med udgangspunkt i dette analyseres og fortolkes romanen med særligt fokus på fortællerforhold. Derudover er der en perspektivering til Naja Marie Aidts novelle ”Hun græder ikke”.

Studienets kommentar

En rigtig god danskopgave, som vil være særlig brugbar som inspiration, hvis du skal foretage en analyse af romanen med fokus på jeg-fortælleren og dennes syn på romanens begivenheder.

Indhold

1. Indholdsfortegnelse
2. Indledning
3. Redegørelse af "Kunsten at græde i kor"
4. Analyse af "Kunsten at græde i kor"
5. Fortolkning af romanen "Kunsten at græde i kor"
6. Perspektivering
7. Konklusion
6. Litteraturhenvisning

Uddrag

2. Indledning:

Alle har en opfattelse af livet – Hvad er rigtigt? Hvad er forkert? Hvordan agerer man sammen socialt? - Ens opfattelse af livet påvirkes og udvikler sig gennem hele ens tilværelse. Gennem de sociale erfaringer man får og de hændelser man udsættes for. Børn har i sagens natur ikke det store erfaringsgrundlag og vil derfor have et mere enkelt og naivt syn på livet. Fra barn til voksen, vil man udvikle sig, da man akkumulerer nogle erfaringer gennem livet, der gør at man bedre kan se sammenhænge og se livet i et større perspektiv. Med tiden bliver man mere afklaret med ens opfattelse af livet og kan se på det i et større perspektiv og bliver dermed mindre naiv.
Det at vi har et informationssamfund påvirker mennesker og deres livsopfattelse fra barnsben. I dag bliver børn hurtige og mere bevidste om hvorledes verden hænger sammen og hvad der er rigtigt/forkert. Netop fordi man nu har de forskellige virkemidler, internet, fjernsyn etc., gør at man ser livet i et større perspektiv og hurtigere får mere livserfaring.
I dag bliver ens opfattelse af livet især påvirket af medierne og den store globalisering og i særdeleshed medierne. Især er det fjernsynet og internettet der påvirker folk. For små børn er der nogle at se op til, nogle man gerne vil være ligesom og der er modsætningen, ”den onde”, at se ned på og som man skal passe på ikke at blive som. Denne form for idoldyrkelse af fremmede havde man ikke tidligere. Der var det oftest en far man så op til, da det var ham der bestemte.
Børn har et mere naivt syn på livet, end voksne, og det er interessant at se i Erling Jepsens roman, hvordan det påvirker fremstillingen af historien og kontrasten til, hvordan det kunne have været, med en voksen som fortæller.
Jeg har dermed valgt at lade dette være udgangspunktet for min opgave:
Jeg vil med denne opgave redegøre for hovedpersonens naive syn på og opfattelse af livet i Erling Jepsens roman ”Kunsten at græde i kor” fra 2002. Med udgangspunkt i dette, foretages en analyse og fortolkning af romanen, med særligt henblik på fortællerforhold.
Derudover vil der blive perspektiveret til Naja Marie Aidts novelle ”Hun græder ikke”.

3. Redegørelse af ”Kunsten at græde i kor”

Romanen ”Kunsten at græde i kor” handler om en familie, bestående af to forældre og tre børn, i Sønderjylland i 1960'erne, og bliver fortalt af familiens yngste søn, der er en dreng på 11 år. Udover jeg-fortælleren består familien af hans mor, far, lillesøster og storebror.
Romanens handling er som følger, en fortælling om en dreng på 11, der fortæller om sin far der har ordenes magt og især taler til begravelser, drengen tager ofte med, eftersom at han skal hjælpe faren med at få folk til at græde. Generelt gør faren meget for at få folk til at græde, om aftenen er familien samlet, hvor de står og synger og det ender altid ud i gråd.
Drengens søster, Sanne, sover af og til hos faren på deres sofa, når han er ked af det. Det synes... Køb adgang for at læse mere

Erling Jepsens Kunsten at Græde i Kor

[4]
Bedømmelser
 • 16-05-2012
  Dette er en kæmpe opgave, den er god, og der er godt brug af citater.
 • 14-03-2014
  Faktisk en god opgave. Mangler dog lige det sidste
 • 28-11-2014
  God opgave - velskrevet stykke arbejde
 • 22-06-2013
  Fint til forberedelse