Danskernes erobring af England

  • STX 2.g
  • Historie A
  • 12
  • 12
  • 5048
  • PDF

Danskernes erobring af England

Større opgave i Historie A om danskernes erobring af England.

Problemformulering
I tiden omkring det første 1000-skifte lykkedes det de to danske konger Svend Tveskæg og dennes efterfølger Knud den Store at erobre hele England. Men hvordan og hvorfor kunne dette lade sig gøre, eftersom England var blevet samlet som en stat i slutningen af 700-tallet og havde et stort militær til rådighed? Nu da danskerne havde vundet kontrollen over England, hvorfor var det så ikke muligt for dem at oprethold dette Nordsøimperium, som de havde opbygget? Og kan sporene efter denne relativt korte erobringsperiode stadig ses i nutidens England?

- Hvordan var det muligt for vikingerne at erobre England?
- Hvorfor var det muligt at erobre England?
- Hvorfor var det ikke muligt for de danske konger at beholde kontrollen over England?
- Hvordan kan denne erobringsperiode ses i det moderne England?

Indhold

Problemformulering
Præsentation af primære kilder
1.1: Hvordan var erobringen af England mulig?
1.2: Hvorfor var erobringen af England mulig?
1.3: Hvorfor det ikke muligt at bevare magten?
1.4: Hvordan kan erobringen ses i nutidens England?
Konklusion
Litteraturliste

Uddrag

Indledning:

I tiden før år 1000 havde de danske vikinger, som alle de andre skandinaviske vikinger, en tradition med at udplyndre områder, men med år 1000-skiftet ændrede det umiddelbare mål sig til at blive politisk anlagte togter, med det formål at udvide det danske rige. Dette førte til, at danskerne i år 1013 kunne erobre England. Der havde tidligere været flere togter mod England, hvilket førte til, at landet måtte betale store summer i danegæld. Men med Svend Tveskægs styre af Danmark lykkedes det pludseligt danskerne at erobre England og gøre England til et centralt regeringspunkt for danskernes Nordsøimperium. Dog faldt England tilbage til engelske hænder efter, at Kong Knuds sønner Harald og Hardeknud dør i henholdsvis 1040 og 1042.

Primære kilder:
Den danske krønike efter Saxo Grammaticus, oversættelse af Vibeke Winge (København, 2000). Forlag: Multi Group A/S, udgivet i anledningen af 125 års jubilæet for Fr. G. Knudtzons Bogtrykkeri A/S. Indeholder desuden indledning af lektor ved Københavns Universitet Anders Leegaard Knudsen og efterord af Peter Daugaard.
Original: skrevet af Saxo Grammaticus i ca. år 1200. I indledningen af Anders Leegaard Knudsen nævnes det, at Saxos generelle fokus er kristendommen og dennes indtræden i Danmark og ligheder mellem Romerriget og Danmark, hvilket kan give bestemte tendenser (hvilket også nævnes i teksten): fx beskriver Saxo meget lidt om selve erobringen af England, men beskriver meget grundigt, hvordan den danske befolkning købte Svend Tveskæg fri fra venderne og hvordan Svend ikke ville vende sig mod gud. Det skal dog ses i lyset af, at det var kirken, der havde finansieret værket, hvorfor der er kraftige tendenser mod kirken. Derudover er Saxos Danmark Krønike skrevet i sagnform og altså ikke i logbogsform som den Angel Saksiske Krønike, dette betyder, at Saxo ikke nævner nogen datoer eller årstal, sandsynligvis fordi, at han ikke kendte dem, derudover har sagnformen også sat et præg på ... Køb adgang for at læse mere

Danskernes erobring af England

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.