Benito Mussolini og fascismen i Italien

  • STX 2.g
  • Historie A
  • 10
  • 11
  • 3083
  • PDF

Benito Mussolini og fascismen i Italien

Større opgave om fascismen i Italien i perioden 1919-1945.

Indhold

Indledning og problemstilling:.
Mussolinis æra begynder:.
Mussolinis Italien, 1922-1945.
Det totalitære samfund.
Mussolinis projekt – succes eller fiasko?
Konklusion.
Litteraturliste

Uddrag

Indledning:
Efter et længere forløb om Mellemkrigstiden har jeg valgt at lægge vægt på Mussolini og hans fascistiske Imperium: Italien fra perioden 1919-1945. Min problemformulering vil derfor være: Hvorfor kunne Mussolini skabe en succesfuld fascistisk diktaturstat på grundlag af en så usikker stat som Italien? Jeg vil starte ud med en redegørelse af Mussolini og hans vej til magten, samt en analyse af det totalitære samfund som Mussolini og han parti oprettede. Jeg vil herefter slutte af med en opsamling af stoffet som vil udmunde i en vurdering samt en konklusion af Mussolinis projekt og om hvor vidt der var tale om succes eller fiasko.

Mussolinis æra begynder:
Italiens deltagelse i 1. verdenskrig (1915-1918) havde sat dybe spor blandt folket. Mere end 600.000 faldne og et lignende antal invalideret. En større gruppe mennesker, heraf veteraner og pårørende var frustrerede over det samfund de var vendt hjem til. En af dem var Benito Amilcare Andrea Mussolini, der tidligere havde erhvervet sig som journalist og senere hen chefredaktør for socialistpartiet. Han havde fastholdt som de fleste i partiet at Italien skulle forholde sig neutrale. Imod alle principper meldte han sig dog til aktiv tjeneste ved fronten hvilket resulterede i en afskedigelse fra partiet.
D.23. februar 1917 vendte Mussolini lettere såret hjem. Han blev redaktør for avisen: Il Popoolo d´Italia (Italiens folk) . Her brugte han sine geniale journalistiske evner til at fortælle folket om krigens rædsler og om hvordan han havde lidt for landet til ingen nytte da Italien ikke fik sejrens søde frugter at smage i form af de forventede territorialgevinster i Lilleasien. (Versailles-traktaten)
Det tog ikke lang tid for Mussolini at bygge et had op til regeringen. Han beskyldte dem for landets Sammenfald, og den store fiasko ved deltagelse i krigen. Han brugte specielt medierne til at sætte regeringen under et dårligt lys og fremme sine egne ideer:
Citat: ”Italien har brug for en leder. En mand, som – når det er påkrævet – har kunstnerens følsomme ånd og krigerens stærke hånd. En mand, som kender og elsker sit folk, og som kan styre og kue det med vold om nødvendigt” Det rørte i flere dele af landet hvor interessegrupper for de tilbagevendende soldater og ofrene for krigen havde spiret frem. Mussolini blev talsmand for krigsveteranerne som var vendt tilbage, invalideret, uden arbejde og med en elendig understøttelse fra den mere eller mindre bankerotplagede stat. Mussolinis formidling af propaganda og hans post... Køb adgang for at læse mere

Benito Mussolini og fascismen i Italien

[1]
Bedømmelser
  • 04-05-2013
    fin opgave, god inspiration