Semantisk analyse af et Søren Pind-blogindlæg

 • Universitet el. Videregående 1. år
 • Andet
 • Godkendt
 • 31
 • 7184
 • PDF

Semantisk analyse af et Søren Pind-blogindlæg

Afløsningsopgaven.

Opgaven er en eksamen fra 1. semester på International Virksomhedskommunikation om Dansk Sprog og Grammatik, hvor jeg har lavet en semantisk og kontekstuel analyse af en blog skrevet af politikeren Søren Pind.

"De aner ikke, hvad fattigdom er" ( 29. NOVEMBER 2011)

Opgaven kunne bedømmes til bestået/ikke-bestået.

Indhold

Grammatisk analyse 1
Opgave A 1
Opgave B 4
Opgave C 8
Semantisk analyse 10
Opgave A 10
Opgave B 14
Opgave C 17
Kontekstuel analyse 20
Konklusion 28

Uddrag

Semantisk analyse
Opgave A
Giv en kort karakteristik af ordvalget i din tekst ved hjælp af eksempler

Semantik kan defineres som studiet af betydning. Når vi studerer og analyserer en teksts betydning og dermed mening, arbejder vi altså med tekstens semantik. Man siger ydermere, at semantikken er dér hvor sproget og kulturen mødes. Dette møde bærer min valgte tekst derfor også tydeligt præg af.
I dette afsnit vil jeg derfor beskæftige mig med ordvalget i min tekst og dens videre betydning for forståelsen af skribentens budskab.

I tekstens indledning beskriver tekstens forfatter, Søren Pind, hvordan han husker en oplevelse fra sin barndom. Han benytter her det litterærteoretiske begreb in medias res, der er den latinske betegnelse for, når en historie starter direkte i handlingen uden indledning. I sammenhold med denne erindring bliver sproget i teksten fremstillet som værende mundtligt skriftsprog. Der er ingen skriftsprogsord i indledningen og der bliver generelt brugt forholdsvist korte sætninger, som man normalt godt ville kunne bruge i helt almindeligt talesprog.

Eksempel: ”Hun var ældre end jeg. Der var noget æterisk over hende. Nabopigen. Hun havde hest.”

Når vi derimod kommer forbi forfatterens barndomserindring, begynder sproget at ændre sig betydeligt. Der viser sig her en stor omvæltning fra de korte sætningsopbygninger i indledningen, i og med at der nu bliver benyttet skriftsprog med mere kompliceret sætningsopbygning og dertilhørende ordvalg... Køb adgang for at læse mere

Semantisk analyse af et Søren Pind-blogindlæg

[7]
Bedømmelser
 • 04-01-2015
  Opgavens opsætning gør det let at finde rundt og danne sig et overblik over indholdet. De forskellige skemaer samt diagrammer o.lign. er opsat meget overskueligt, men desværre er de benyttede sætninger meget, meget lette. Dette gør, at opgaven er umådeligt tæt på ubrugelig ift mere dybdegående afløsningsopgaver med komplekse sætninger i flere led etc.
 • 22-12-2016
  Givet af Studerende på 1. år
  Ikke en særlig god opgave, jeg fik tæt på intet ud af at downloade den.
 • 05-12-2015
  Rigtig godt eksempel, og inspiration til struktur
 • 07-01-2014
  Suveræn opgave, hjalp utrolig meget..........