SSO om dannelsen af Nordamerika

 • HF 2. år
 • SSO (Historie B)
 • Ingen givet
 • 7
 • 2148
 • Word2007

SSO om dannelsen af Nordamerika

Mini-SSO i Historie B lavet som en del af kulturpakken om dannelsen af Nordamerika, ekspansionen, ofrene, de forskellige krige; spanske og engelske. Borgerkrige, Boston-teaparty, indianerne osv.

Problemformulering
Hvilke samfundsmæssige, politiske og religionsmæssige forhold er centrale hvis man skal forstå dannelsen af USA og USA's ekspansion i 1800-tallet og hvorfor?
- Hvilke begivenheder er vigtige og hvorfor?
- Hvilke drivkræfter og interesser har spillet en vigtig rolle (fx ideer om det gode samfund, befolkningsgrupper, økonomi m.m.)?
- Hvordan har forholdet til og opfattelsen af Europa (den gamle verden) haft betydning?

Lærers kommentar

Dybdegående, detaljeret og rigtig godt brug af eget sprog, velformulerende og indformerende.

Indhold

Problemformulering 1
Indledning 1
Opdagelsen af Amerika 1
Den nye verden 2
Pilgrimmenes rejse 3
Optakt til kolonisternes frigørelse 3
Kolonierne bliver et 4
Væk fra den gamle verden 4
Konklusion 5
Litteraturliste 6

Uddrag

Indledning
Dannelsen af USA har været en langvarig og brutal proces, som har kostet mange af Amerikas oprindelige folkefærd livet. USA opstod ikke bare af ingenting, men oprindeligt af europæiske immigranter, som efterhånden blev forenet i en nationalkultur, med fælles ideologier og principper. For at forstå alt dette, er det vigtigt, at man kan forstå de mest centrale begivenheder der fandt sted, før det kunne lykkes at samle Amerika til en fælles nation.

Opdagelsen af Amerika
De første, der havde koloniseret sig i Amerika var Spanierne i 1500-tallet, i den sydlige del af Nordamerika og Mellemamerika. Det inspirerede efterfølgende en del opdagelsesrejsende fra rundt i Europa, såsom Holland, Frankrig og England til at udforske det nordamerikanske kontinent i det følgende århundrede. I 1588 udbrød der krig mellem Spanien og England, og den spanske flåde gik til grunde, og dermed fik Vesteuropa mulighed for også at kolonisere sig i Nordamerika – specielt England meldte sig ind i koloniseringen. Vesteuropa så hvordan Spanien fik en masse rigdomme fra Spansk Amerika, og ville ligeledes have del i formuerne. Efter slaget mellem Spanien og England, var Spanien selvfølgelig ikke slået ud, men Vesteuropa fik adgang til det nordatlantiske rum, og hovedsagelig England gjorde sig gældende i den efterfølgende kolonisering. Den engelske konge fik styrket sin statsmagt ved bl.a. at fratage den katolske kirkes ejendomme, og udnyttede tidens tendenser til enevælde ved at samarbejde med den tredje stand. Dette skete under den engelske reformation i 1534, som vi vil vende tilbage til. Samtidig skulle den engelske konge acceptere parlamentets rolle, og dette politiske balancesystem fik senere stor betydning for udviklingen af Engelsk Amerika. Grunden til der udvandrede så mange europæer til den nye verden var bl.a. fordi to aktieselskaber havde opnået et privilegiebrev, som bandt nybyggere til at arbejde i 7 år med produktion af varer, der kunne sælges i England.

Den nye verden
Den amerikanske befolkning på østkysten ekspanderede langsomt med årene for til sidst at vokse voldsomt i årene 1815-1860, hvor den amerikanske befolkning blev firdoblet fra ca. 8 millioner til ca. 31 millioner. 13 kolonier var blevet etableret, og ekspansionen fortsatte mod vest i mange år. Da de første europæer kom til Amerika boede der omkring 800.000-2 millioner indianere, og dette antal blev betydelig reduceret i takt med ekspansionen. Grunden til indianernes reducering skyldtes dels de krige der foregik, samt overgreb og ødelæggelse af deres traditionelle levevilkår, ... Køb adgang for at læse mere

SSO om dannelsen af Nordamerika

[2]
Bedømmelser
 • 18-06-2013
  Givet af HHX-elev på 3. år
  Mange fejl i opgaven og direkte forkerte oplysninger..
 • 30-05-2011
  sadfgrgsgsgDASDGSDGAgsdgsrgsdgsdgsg