SSO om dampmaskinens udvikling

  • HF 2. år
  • SSO (Historie B)
  • 7
  • 16
  • 4470
  • Word2007

SSO om dampmaskinens udvikling

SSO i Historie om dampmaskinens udvikling indtil 1. verdenskrig.

Elevens kommentar

Der mangler en konklusion.

Indhold

Abstract 2
Indledning 3
Dampmaskinens opfindelse og brug de første år 4
Opfindelsen 4
Fremstilling og brug 4
Industrielle formål med dampmaskinens opfindelse 5
Liberalismens indtryk på verden og den nye teknologi 6
Industrierne hvor dampmaskinen blev anvendt. 7
Bomuldsindustrien i England. 7
Jernbane nettet i England og Danmark 8
Den danske industri. 9
Synspunkter på maskinens opfindelse. 11
Diskussion/vurdering 13
Metoder 15
Litteraturliste 15

Uddrag

Indledning
Dampmaskinens funktion som vi kender den i dag, er opfundet i 1769 af instrumentmager, ingeniør og fysiker James Watt. James Watt var som instrumentmager med til gå og lave reparationer af den tidligere opfinders atmosfæriske dampmaskine, som var opfundet af Newcomen. Denne dampmaskine blev brugt til at pumpe vand op fra kulminerne i Storbritannien. Der var ikke nogen betydelig forskel på deres dampmaskiner, men da Thomas Newcomen ikke havde patent på sin opfindelse, gik den videre til James Watt. Det var her at man erfarede hvilken industri mennesket kunne formå at tage hul på, uden selv at bruge oceaner af kræfter i form af dyr og af deres egne kræfter. I 1819 dør James Watt og ligger i dag begravet i Westminster Abbedi i London, blandt mange andre af England store berømtheder .

Dampmaskinens opfindelse og brug de første år
Opfindelsen
I perioden fra 1769 – omkring 1800 i tiden vi kalder oplysningen tiden, opfindes dampmaskinen. Dampmaskinen skulle ligge grund for at mennesket ikke skulle arbejde eller slides op for hurtig. Den skulle ydermere have flere kræfter end man kunne spænde heste for en vogn. Det var Thomas Newcomen som opfandt den første effektive dampmaskine, men da han ikke havde taget patent på den, blev det dermed James Watt, som fik lov til at kalde sig for opfinderen af dampmaskinen. James Watt var tilknyttet å universitet i Glasgow, Skotland, som var naturvidenskabeligt og gik og lavede reparationer på Newcomens tidligere maskine og fandt selv ud af at videreføre hans idé .

Newcomens idé var at skabe en bevægelse ved atmosfærisktryk ved at opvarme af vand fra en kedel. Vandet skullet føres ind i cylinder, mens pumpestangen var i på sit højeste blev der pumpet en stråle koldt vand ind i cylinderen, og dampen fortættedes og lavede et undertryk. Derved kunne stemplet blive trykket i bund, så pumpestangen igen kunne falde ned. Igennem en tilkoblet vibbearm, som var sat til et roterende hjul, kunne bevægelsen overføres hertil, og stemplet falde tilbage på udgang position igen. Denne cyklus formåede at blive ved og skabe 12 slag i minuttet, som der svarede til 5,5 hestekræfter (hk) på den første opfundne dampmaskine. Man havde dog et meget stort og konstant varmtab, da cylinderen også blev ved med at blive kølet ned, og igen og igen skulle varmes op.

Fremstilling og brug
Blot få år efter at Watt var kommet ud med sin nye opfindelse gik det ikke længe før, at han slog sig sammen med Matthew Boulton, som ejede et værk i ... Køb adgang for at læse mere

SSO om dampmaskinens udvikling

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.