Underholdningsformer i Romerriget

  • STX 2.g
  • Historie A
  • 10
  • 12
  • 3604
  • PDF

Underholdningsformer i Romerriget

Historieopgave om underholdningsformer i romerriget

Problemformulering
Hvordan underholdte romere sig?
Jeg vil kigge på datidens underholdningsformer og se på hvordan de hænger sammen med dem vi har i dag.
Jeg vil redegøre for romernes kultur med fokus på underholdning.
Dernæst vil jeg analysere en, to eller tre kilder fra Rom angående kultur og underholdning

Derefter vil jeg vurdere romernes underholdnings former i forhold til nutidens underholdningsformer.

- Hvilke underholdningsformer var der?
- Havde alle adgang til underholdning?
- Findes underholdningsformerne stadig i dag, på hvilken måde?

Opgaven indeholder fakta omkring underholdningsformer i det romerske rige. Alt fra gladiatorer til legetøj, badeanstalter og cirkus. Derudover er der en vurderende del, med tre kilder fra det romerske rige (der er brugt kildekritik). Til slut er der en diskussion omhandlende de forskellige underholdningsformer set i forhold til i dag.

Opgaven er skrevet ud fra de tre taksonomiske niveauer.

Elevens kommentar

Enkelte stavefejl, og der mangler besøgstidspunkt på links. Indholdsfortegnelsen skal justeres.

Indhold

Indledning 3
Underholdningsformer 4
- Legetøj 4
- Gudsdyrkelsen 4-5
- Fester og væddeløb 5
- Gladiatorkampe 5-6
- Ludi 6-7
- Teatre og koncerter 7
- Barer 7
- Badeanlæg 7-8
Breve og beretninger fra teater, amfiteater og badeanlæg 8
- Et kristent syn på det romerske teater 8-9
- Seneca's breve 1,7 9-10
- Seneca, brev til Fronto 56 10-11
Konklusion 11-12
Litteraturliste 13-14

Uddrag

Indledning
Underholdning har altid været meget populært hos mennesket i alle mulige forskellige former. I denne opgave vil jeg føre dig tilbage til Romerrigets tid, til romerrigets storhedstidsperiode omkring år 0 til ca. 200 e.kr. Til dengang romerne underholdt sig med vilde gladiatorkampe med farlige dyr og masser af blodsprøjt. Jeg vil kigge på underholdningen i Romerriget, se hvad de underholdt sig med til hverdag og fest og finde ud af hvem der havde adgang til underholdningen. Jeg vil kigge på om de underholdningsformer vi har i nutiden har rødder tilbage til romerriget, og se om nogen af dem eksisterer på præcis sammen måde som dengang i romerriget eller i en måske lidt revideret udgave. Det er meget interessant hvordan romerne underholdt sig og hvorfor de gjorde det. Jeg vil også kigge på om disse underholdningsformer fandt sted udelukkende for underholdningens skyld eller om der også var bagtanker bag de forskellige fester mm. Jeg vil inddrage spændende kilder omhandlende oplevelser af teatre og amfiteatre og et klagebrev over for meget larm i en badeanstalt.

Underholdningsformer
I dette første afsnit vil jeg redegøre for underholdningsformerne i Romerriget.

Legetøj
Helt fra de første leveår havde romerne fundet måder at underholde sig på. Det første stykke legetøj en romer ville støde på som barn kunne være en sistrum, en form for udsmykket rangle som helt små romere havde glæde af. Lidt ældre børn ville ofte lege med og trille med marmorkugler, terninger, keramikkugler eller nødder som vi næsten kender det fra i dag. Børn legede også med andre ting: ”Bygge legetøjshuse, spænde mus for en lille vogn, spille lige og ulige, ride på en lang kæp.” Der er senere blevet udgravet og fundet rester af gammelt legetøj. Bla. Kludedukker der atypisk ikke var udformet som spædbørn men som voksne kvinder , og snurretoppe og brætspil med tilhørende terninger og brikker.

Gudsdyrkelsen
Dyrkelsen af guder var meget vigtig i det romerske samfund ”Man søgte gudernes accept forud for ethvert væsentligt offentligt skridt – afholdelse af en forsamling…” Det var vigtigt at føre tilsyn med de religiøse ritualer, og det var strengt nødvendigt for at opretholde familiens velstand og velbefindende. Dyrkelsen af de tre statsguder Jupiter, Juno og Minerva fandt. Bla. Sted i Forum, hvor det at dyrke guderne viste at man havde lydighed over for styret. Både byens og landets hverdag var fyldt med religiøse forestillinger og handlinger, derfor er gudsdyrkelsen en vigtig faktor... Køb adgang for at læse mere

Underholdningsformer i Romerriget

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.