Rødstrømperne | Opgave i Historie

  • STX 2.g
  • Historie A
  • 7
  • 13
  • 4076
  • PDF

Rødstrømperne | Opgave i Historie

Større opgave skrevet i Historie om Rødstrømperne i Danmark i perioden 1960-1970'erne.

Problemformulering:
Der ønskes en redegørelse for samfundsstrukturen i Danmark i 1960 0g 1970'erne.

I forlængelse heraf ønskes en analyse af baggrunden for rødstrømpebevægelsen og efterfølgende en diskussion af bevægelsens mål og midler.

Endelig ønskes en vurdering af konsekvenserne af rødstrømpernes kamp i den omtalte periode.

Indhold

1.1 Indledning: 2
2.1 Dansk økonomi og velstand i 1960 2
2.2 Kvinder og velfærd. 3
2.3 Ungdomsoprøret 4
3.1 Rødstrømperne opståen 5
3.2 Uddannelse til kvinder 6
3.3 Mirakel pillen 7
4.1 Hvad vil vi 8
4.2 Hvordan gør vi det 8
5.1 Opnåede de det de ville 9
6.1 Konklusion 10
7.1 Litteraturliste. 10

Uddrag

1.1 Indledning:
Jeg har valgt at skrive om rødstrømpebevægelsen i Danmark fra 1970 til 1985. Det er en kvindeorganisation, som opstod først i 70'erne, da kvinderne ikke længere ville være undertrykte af mændene hverken på arbejdsmarkedet eller i hjemmet. De ville have lighed mellem mænd og kvinder, og de ville frigøres fra faste normer. Ud fra mit emne vil jeg redegøre for samfundsstrukturen i 1960 og i 70'erne, ved at forklarer hvilke ændringer det skete i samfundet i denne periode. Efterfølgende vil jeg analysere baggrunden for rødstrømpe-bevægelsen, hvilke grunde der er til at organisationen opstod, på det tidspunkt, og i forlængelse af dette er en diskussion af hvilke mål rødstrømpebevægelsen havde og hvilke midler de brugte for at opnå de ønskede mål. Til sidst en vurdering af om de nåede de mål de havde og hvorfor de eventuelt ikke nåde dem, og hvilken konsekvenser målene herefter havde for samfundet.

---

3.1 Rødstrømperne opståen
Rødstrømperne i 1960'erne var en gruppe kvinder, som ønskede at ændre synet på kvinderne, det er ikke de første kvinder der har forsøgt at ændrer samfundet. Tilbage i 1870 til 1920 var den første bølge, de formåede at, få kvinder til, at være juridiske ligestillet med mændene . Begge gange har bevægelserne været inspireret fra USA, efter 2. verdenskrig havde kvinderne taget mændenes plads på arbejdsmarkedet, mens de var i krig og da man forsøgte at genoprette den oprindelige deling igen, indså man at begge køn var ligeværdige.
De strukturelle forudsætninger for dannelsen af rødstrømpebevægelsen var de mange markante ændringer i kvindens liv, det gjaldt ændringer inden for familie strukturen igennem 1960'erne Der ophæves de gamle idealer om at kvinden skal gå hjemme og passe børnene og lave mad til manden når han kommer hjem og kvinden skal altid være smuk at se på når manden er i nærheden, det er flere årtier gamle normer man brød til fordel for kvinders indsats på arbejdsmarkedet , det skete bl.a. fordi meget af husarbejdet mekaniseres og derved fik kvinden mindre at lave og det der var, tog kortere tid og hun begyndte at kede sig i hjemmet og søgte derfor mod arbejdsmarkedet og så var der også behov for dem på arbejdet. For at kvinderne skulle kunne arbejde var de nødt til enten at lade deres små børn blive hjemme eller sende dem et andet sted hen. Her spillede staten en stor rolle, for på grund af dem havde kvinderne mulighed for, at sende deres børn i daginstitution eller skole, imens de selv var på arbejde og så hente dem igen, når de fik fri... Køb adgang for at læse mere

Rødstrømperne | Opgave i Historie

[6]
Bedømmelser
  • 21-02-2013
    Givet af 2.g'er på STX
    Fint, god opgave får en til at komme igang :)
  • 03-05-2013
    Givet af 1.g'er på STX
    Udemærket opgave, som giver god inspiration
  • 29-11-2014
    Givet af HTX-elev på 3. år
    denvar udemærket haha
  • 03-02-2014
    Super opgave med god inspiration