Kirken

På disse sider kan du få et overblik over, hvordan kirken udviklede sig i løbet af middelalderen, og du kan også læse om investiturstriden

Her kan du se et uddrag fra overblikssiden om kirken i middelalderen

De europæiske konger skulle bruge penge til at føre krig og ville gerne enten have kirkens jord eller beskatte jorden. Det førte til endnu en strid i starten af 1300-tallet mellem pave Bonifacius d. 8. og kong Filip d. 4. af Frankrig. Den franske konge ville opkræve skat fra de franske gejstlige, men paven afviste det med begrundelsen, at pavemagten var stærkere end kongens magt. Kongen angreb pavens palads og tog ham til fange. Pave Bonifacius døde kort tid efter, så kongen fik valgt en ny, fransk pave og flyttede paveembedet fra Rom til Avignon i Sydfrankrig. Her kunne den franske konge holde den nye pave under opsyn. 

Flytningen til Avignon varede frem til 1377 og var en stor svækkelse for pavemagten. Pavemagten blev yderligere svækket i den efterfølgende periode fra 1378 til 1417, hvor der var to paver, en i Rom og en i Avignon. De to paver fordømte hinanden gensidigt, og der var stor splittelse i kirken mellem dem, der støttede en fransk pave, og dem der støttede en italiensk. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind