Analyse af Hitlers tale fra 1. september 1939

 • STX 1.g
 • Dansk A
 • 12
 • 12
 • 3064
 • PDF

Analyse af Hitlers tale fra 1. september 1939

Større opgave der primært fokuserer på danskfaget. Opgaven handler om Hitlers vej til magten og indeholder en retorisk analyse af Hitlers tale fra 1. september 1939, samt en historisk redegørelse for Hitlers vej til magten.

Problemformulering
Formålet med denne opgave er at undersøge hvilke retoriske virkemidler, der blev brugt i Adolf Hitlers tale, holdt 1. september 1939 - samme dag som Tyskland sendte militære tropper ind i Polen, og som var medvirkende til hans succes som folkeforfører i Tyskland fra 1933-1939.
Det vil inkludere en redegørelse for situationen i Tyskland økonomisk, socialt og politisk fra Hitlers magtovertagelse 1933 og frem til udbruddet af verdenskrigen 1939, en analyse ved hjælp af kommunikationsmodellen og retorisk analyse. Samtidig vil jeg analysere talen som en kilde.
Til slut vil en kort konklusion summe resultaterne op, og der vil blive præsenteret en vurdering af hvilken indflydelse Hitlers tale havde på det tyske folks villighed til at indgå krig.

Teori om retorik er hentet fra Borup, Helle Ud med sproget – grundbog i retorik for gymnasiet og HF, Frydenlund, 2007.

Indhold

Indledning s. 3.

Redegørende afsnit
- Hitler kommer til magten s. 3
- Livet under Hitlers regime s. 4
- Racehygiejnen s. 5
- Startskuddet til krigen s. 5

Analyserende afsnit
- Baggrund for talen s. 6
- Talens formål s. 6
- Det falske billede af Tyskland s. 7
- Propagandaen s. 8
- Appellen til publikums følelser s. 9
- Brugen af ornatus s. 9

Konklusion s. 10

Vurderende afsnit
- Samtidens Tyskland s. 10
- Ordets magt s. 11

Litteraturliste s. 12

Bilag 1 s. 13

Uddrag

Hitler kommer til magten:
I årene op til Adolf Hitlers udnævnelse som rigskansler i Tyskland, havde landet lidt under store økonomiske problemer og høj ledighed. Grundet den hurtigt voksende industrielle fremgang i starten af 1920'ere blev produktion og udbud langt større, men dette gjaldt ikke efterspørgslen på varer. Det resulterede i kraftige prisfald, og i et forsøg på at kompensere for dette, blev mange mennesker afskediget. Da aktierne i Wall Street begyndte at falde i værdi, sendte det chokbølger gennem både USA og Tyskland, som på denne tid var dybt afhængige af amerikanske lån. Banker lukkede og flere folk blev afskediget. Det tyske folk var midt i en økonomisk krise , da nazismen fik flere og flere tilhængere. Mange så NSDAP som den politiske løsning på uroen og frustrationen. Efter han havde holdt en række store taler, blev Hitler valgt til rigskansler den 30. januar 1933. NSDAP var nu Tysklands ubestridt største parti og Hitler udskrev selvsikkert til valg den 5. marts 1933. De største, tyske industrivirksomheder bidrog til Hitlers kampagne fordi han lovede stabilt arbejdsmarked, økonomisk vækst og respekt for ejendomsretten. Sejren for partiet blev dog ikke absolut, før bemyndigelsesloven blev vedtaget. Efter denne havde nazisterne vundet magten demokratisk. Rigsværnet ville dog kun støtte Hitler som præsidentkandidat, hvis SA ikke havde nogen indflydelse. Dette resulterede i ”De lange knives nat”, natten til den 1. juli 1934, hvor hele SA's ledelse blev myrdet. Hitler blev derefter valgt til præsident den 1. august 1934... Køb adgang for at læse mere

Analyse af Hitlers tale fra 1. september 1939

[16]
Bedømmelser
 • 13-06-2012
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
  den er sgu ok, men mangle lige det sidste, som der skal til for at få 12.
 • 13-04-2013
  Givet af 2.g'er på STX
  Rigtig god dansk historie opgave, som man kan blive inspireret af :)
 • 03-05-2016
  Super god og informerende opgave
 • 25-02-2016
  SUPER informativ og stærk