DHO om Jordens søjler

  • STX 1.g
  • DHO (Dansk A, Historie A)
  • 10
  • 13
  • 6750
  • PDF

DHO om Jordens søjler

DHO i Dansk A og Historie A om Jordens Søjler kontra det dokumenterede liv i og omkring klosteret i 1100tallet og mordet på Thomas Beckett.

Problemformulering
Jeg vil igennem en redegørelse og personkarakteristik af romanen Jordens Søjler af Ken Follett og de mest fremtrædende karakterer heri bestemme hvorvidt fiktionen giver et realistisk billede på livet i og omkring klosteret i 1100tallet. Jeg vil holde bogens bedømmelse op imod min viden angående det dokumenterede klosterliv i samme tidsalder. Herudover vil jeg følge bogens handlingsforløb op igennem tiden til det berømte mord på Thomas Beckett og endnu engang sammenligne bogens beskrivelse med virkeligheden.

Indhold

Indledning 1
Problemformulering 2
Om Jordens Søjler 2
Personkarakteristik 2
Tom Bygmester 2
William Hamleigh 4
Aliena 5
Jack Jackson 6
Prior Philip af Gwynedd 7
Klosterordenen 8
Samfundet omkring klosteret 10
Kort om Thomas Beckett 10
Mordet på Thomas Beckett 11
Bogens udgave 11
Den rigtige historie 12
Sammenligning af det skønlitterære mord og det faglitterære 12
Konklusion 13
Kildeliste 13

Uddrag

Indledning
Jeg har valgt emnet Jordens Søjler kontra det dokumenterede liv i og omkring klosteret i 1100tallet og mordet på Thomas Beckett. Her vil jeg se på, om bogen giver et realistisk indblik i livet i 1100tallet og begivenhederne omkring mordet. Jeg vil via personkarakteristikker af de mest fremtrædende personer i bogen bedømme, hvorvidt de passer ind i den virkelige højmiddelalder. Jeg vil derudover kigge på de informationer, man får om klosterordenen og dets påvirkning på samfundet omkring sig og sammenligne dem med de informationer, jeg har om klosterordenen fra mine historiebøger. Yderligere vil jeg lægge vægt på det famøse mord på Thomas Beckett og endnu engang sammenligne bogens version med virkeligheden.

Om Jordens Søjler
Jordens Søjler er skrevet af Ken Follett i 1989. Den er 984 sider lang, og handlingen foregår i England i 1100tallet. Mere præcist strækker handlingen sig fra 1135 – 1174 med en indledende historie med forløb den 25. november 1120.

Romanen handler om klosteret i Kingsbridge, den voksende by omkring det og de vigtige mennesker for det omkringliggende samfund. Man oplever en hverdag i et land, der er konstant plaget af krig, magtkampe mellem kongen og kirken samt de almindelige bønders kamp for et bedre liv. Der bliver gået tæt på Tom Bygmesters familie bestående af hans hustru Agnes, hans søn Alfred og datter Martha. Den ydmyge munk Philip og ærkediakon Waleran. Jarlen af Shiring – Lord Bartholomew og hans to børn; Aliena og Richard samt den hævngerrige Percy af Hamleigh, hans kone Megan og søn William. Alle disse mennesker udkæmper hver deres kamp som guds tjener, tjener under de skiftende konger eller blot en kamp mod den livsfarlige hungersnød. Romanen går tæt på det Hvide Skibs forlis i 1120 og magtkampene, der fulgte. Den følger begivenhederne efter, og konsekvenserne det får for landet - helt op til det famøse mord på Thomas Beckett.

Personkarakteristik
Jeg vil igennem personkarakteristik af de mest fremtrædende karakterer i Jordens Søjler bedømme hvorvidt, de passer ind i den virkelige middelalder. Derudover vil jeg give et resume af hver persons livsforløb for at give et bedre overblik over bogens handlingsforløb.

Tom Bygmester
Tom er bygmester, som hans far før ham også var. Bogen starter i hans følgeskab sammen med hans kone Agnes og to børn Martha og Alfred. Man hører, hvordan han havde arbejdet på en katedral i Frankrig men havde forladt byggepladsen og byen i jagt for at finde et sted, hvor han kunne bygge ... Køb adgang for at læse mere

DHO om Jordens søjler

[1]
Bedømmelser
  • 08-05-2010
    Brugbar med gode analyser

Materialer relateret til DHO om Jordens søjler.