SRP om cykling og doping med EPO i Biologi A og Idræt B

 • STX 3.g
 • SRP (Idræt B, Biologi A)
 • 10
 • 29
 • 10096
 • PDF

SRP om cykling og doping med EPO i Biologi A og Idræt B

SRP om Doping med EPO i Cykling med fagkombinationen Biologi A og Idræt B.

Hvorfor er brugen af EPO relevant i forhold til cykelrytteren? Er det muligt at påvise brugen af EPO nu og vil det være muligt i fremtiden? Hvilke motiver ligger der egentlig bag det udbredte EPO forbrug hos de enkelte cykelryttere? Dette vil blive diskuteret i følgende opgave, hvor Bjarne Riis' (BR) selvbiografi danner baggrund for en diskussion af årsager til doping med EPO – og hvorvidt vi skal bekæmpe det.

I den følgende opgave vil der blive redegjort for de fysiologiske krav til en cykelrytter og stoffet EPO's virkemåde og funktion i forhold til cykelsporten. Opgaven vil derefter fokusere på, hvordan det er muligt at teste for EPO og vurdere mulighederne for at stoppe brugen af EPO i fremtiden.

Herefter vil opgaven diskutere, hvilke årsager og motiver der ligge til grund for EPO-misbrug, og hvilke argumenter der er for og imod brugen af de forbudte midler i sporten. I denne opgave er fokus lagt på mænds landevejscykling.

Lærers kommentar

Den er for lang i forhold til det er et SRP.

Studienets kommentar

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Abstract 2
Indledning 4
Arbejdskravsanalyse 4
Landevejscykling 4
Kroppen ændres 7
Træning for en cyklist 7
Kredsløbsmæssige forandringer 8
Metabolismen 8
Ilt og hjertet 9
Ilt optagelse i muskelceller 9
EPO 10
Hvad er EPO? 10
De røde blodlegemers funktion 11
Blodet bliver tykkere 13
Dopingtest 15
Hæmatokritværdi 16
Hæmoglobinkoncentration 16
Kampen mod EPO 17
Hvem vinder kampen mod EPO? 18
Årsager til doping med EPO 19
Dopingmiljøet i cykelsport 19
Sprøjter og EPO 20
Ambitioner 21
Hvorfor stoppe? 23
Konklusion 25
Litteraturliste 26
Bilag 29
Bilag 1 - Elektroforese: 29

Uddrag

Indledning
Doping har altid været en integreret del af professionel cykelsport. De første eksempler på doping fører tilbage til 1896. Her indtog englænderen Arthur Linton, en 'trylledrik', og døde kort efter. Efterfølgende har der været større eller mindre skandaler inden for sporten; Knud Enemark Jensens dødsfald i 1960 og syv år senere under Tour de France omkom Tom Simpson med amfetamin i blodet. Dopingproblemet er vokset gennem 1970'erne og 1980'erne og den systematiske doping blev åbenlys for hele verden under Tour de France skandalen i 1998, hvor 14 deltagere blev taget for brugen af erythropoietin (EPO) . Her blev det afsløret at hele cykelsporten fra ryttere til trænere, læger og officials havde gjort doping til en livsstil – i al hemmelighed. Derfor kan cykelryttere ses som værende del af en sport der er ved at køre af sporet. Hver gang der falder en dopingdom i cykelsporten, falder sportens troværdighed markant.
Et indblik i sporten giver indtryk af, at cykelryttere lever utroligt disciplineret, efter præcise og hårde træningsprogrammer samt strenge kostplaner, men dog ikke nødvendigvis gør deres sport til en sund livsstil. Men for cykelrytteren er livet på cyklen, hvor tilværelsen giver mening. For at få vitaminer nok, er de nødsaget til at indtage forskellige kosttilskud udover deres specielle kost. Dette er med til at sætte sportens idealer om sundhed og naturlighed til debat.
Offentligheden forventer på den ene side en sport fyldt med drama og intens kamp om podiepladserne, men samtidig forventes der også en sport som er ren. Men er dette overhovedet muligt?... Køb adgang for at læse mere

SRP om cykling og doping med EPO i Biologi A og Idræt B

[12]
Bedømmelser
 • 19-11-2013
  udemærket opgave. dog ville jeg helt klart have krævet mere idræt samt at den var dyrer og hente ned.. Især når der er lagt SÅ meget arbejde bag!
 • 13-11-2013
  God til inspiration, og hvis man var lidt i tvivl hvordan man opstiller SRP, er den her god
 • 19-06-2016
  Rigtig god og brugbar opgave
 • 15-03-2016
  Givet af Studerende på 10. år
  dddddwedewwerewrwerrewrwerwerrwerwerewrerwer

Materialer relateret til SRP om cykling og doping med EPO i Biologi A og Idræt B.