SRP om Cubakrisen og taler af Kennedy i Samfundsfag A og Historie A

 • STX 3.g
 • SRP (Historie A, Samfundsfag A)
 • 10
 • 20
 • 6223
 • PDF

SRP om Cubakrisen og taler af Kennedy i Samfundsfag A og Historie A

SRP om Cubakrisen i Samfundsfag A og Historie A. Opgaven indeholder en redegørelse for Cubakrisens opstående 1962 og hvad der gik forud, og herefter følger en analyse af krisens udvikling ud fra historiske kilder og internationale politiske teorier, og slutteligt gives en diskussion af USA's blokade af Cuba.

Studienets kommentar

Bemærk: I dette SRP er der ikke analyseret kilder i historie. Du kan stadig bruge opgaven som inspiration til emne og indhold, men husk at din opgave skal indeholde en analyse af konkret kildemateriale for at få en god karakter.

Opgaven mangler et abstract, som der skal være i SRP.
Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Indledning 1
Cuba krisen 1962 2
Monroe og Truman doktrinerne: 2
Cuba 1810- 1961 2
Berlin 1961 3
Cuba krisen 1962 4
Krisens opstående og udvikling 5
TASS-communiqué d. 2 september 1962 og 11 september 1962. 9
Robert Kennedys samtale med Dobrynin 4. sept. 1962 10
Tale af John F. Kennedy 22 okt. 1962 12
Diskussion af blokaden 13
Konklusion 16
Litteraturliste 17
Bøger: 17
Film: 18
Internet (URL): 18

Uddrag

Indledning
For at forstå Cuba krisens opståen, er man nødt til at kigge på, hvad der umiddelbart gik forud. Cuba krisens opståen vurderes ud fra historiske kilder og internationale politiske teorier. Hvilke sammenhæng havde de forskellige udtalelser. Når jeg senere vil gå ind og analysere i forhold til krisens opstående, er det derfor vigtigt at kende til baggrunden. Hvorfor er Berlin 1961 vigtig? Hvorfor skal man vide, at Cuba havde en revolution i 1959 og hvorfor skal man kende til Monroe og Truman doktrinerne? Det skal man for at kunne forstå det samlede billede af, hvorfor henholdsvis USA (United States of America) og USSR/ Sovjet (Unionen af Socialistiske Sovjetrepublikker) handlede, som de gjorde under krisen 1962. Jeg vil derfor redegøre for, hvad der umiddelbart gik forud for Cuba krisen 1962 og derefter for selve Cuba krisen i 1962.

Når krisens opståen skal vurderes og analyseres, er det med en hensigt. Min analyse skal således lede mig i retning af den senere diskussion af, hvorfor USA valgte blokaden. Det er derfor relevant ved hjælp af kilder at kigge nærmere på, hvad der egentlig offentligt blev erklæret og udtalt, hvilke erklæringer kom der fra de forskellige sider, og hvordan var styrkeforholdet mellem de to i 1962 egentlig? Alt dette skal derefter sættes i forhold til internationale politiske teorier, som skal være med til at vise, hvilken grundlæggende synspunkter staterne havde, samt hvilken ideopfattelse der lå til grund for deres udtalelser. Hvad havde de at skjule?

Når man skal diskutere, hvorfor USA valgte at blokere Cuba, er det først vigtigt at kigge på, hvilke andre muligheder de havde. På baggrund af redegørelsen gives et indblik i, hvordan USA's og Cubas baggrund var og dermed optakten til den verdensomspændte krise, hvor man derigennem har set på det anspændte forhold mellem Cuba og USA. I analysen gives således en forståelse for, hvor anspændt USA og Sovjets forhold var tilbage i 1962, og derudover gives en vurdering af styrkeforholdet mellem de to supermagter. Dette spillede således ind, da USA skulle træffe deres beslutning omkring Cuba krisens videre forløb. Var blokaden af Cuba således sidste udvej eller var det den bedste løsning under denne krise i 1962? Hvilke konsekvenser fik denne blokaden for Cuba krisens videre forløb og hvilke internationale politiske teorier lå til grund for deres valg og hvor presset var den amerikanske præsident John. F Kennedy egentlig?... Køb adgang for at læse mere

SRP om Cubakrisen og taler af Kennedy i Samfundsfag A og Historie A

[2]
Bedømmelser
 • 07-12-2014
  Fin SRP som giver et godt indblik i krisen, og rigtig god inspiration!
 • 15-03-2012
  okay som inspiration

Materialer relateret til SRP om Cubakrisen og taler af Kennedy i Samfundsfag A og Historie A.