SRP om Columbus, opdagelserne og navigation i Historie A og Matematik A

 • STX 3.g
 • SRP (Historie A, Matematik A)
 • 10
 • 22
 • 6256
 • PDF

SRP om Columbus, opdagelserne og navigation i Historie A og Matematik A

Studieretningsprojekt (SRP) om Columbus, opdagelserne og navigation (sfærisk geometri), og opgaven er skrevet i fagene Historie A og Matematik A.

Elevens kommentar

Matematikdelen var til 7 historiedelen til 12. Jeg fik 10

Studienets kommentar

Bemærk: Da dette SRP er skrevet, da SRP stadig var en ny opgavetype, er der ikke analyseret kilder i historie. Det forventer man i SRP'er idag. Du kan stadig bruge opgaven som inspiration til emne og indhold, men husk at din opgave skal indeholde en analyse af konkret kildemateriale for at få en god karakter.
Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Indholdsfortegnelse:
Forside 1
Abstract 2
Indledning 3
Opgavens hovedafsnit 3
Konstantinopel 3
Columbus´ inspiration 5
Amerika og de indfødte 7
Konsekvenserne af opdagelserne for Spanien og resten af verden 9
Tordesillas Traktaten 10
Las Casas syn på de indfødte 10
Navigation 11
Grundbegreberne i den Sfæriske geometri 13
Sfæriske koordinater 15
Sfærisk trigonometri 16
Længden af Columbus´ rejse i 1492 17
Vikinger 20
Kinesere kom måske før Columbus 21
Konklusion 22
Bibliografi/litteraturliste 23

Uddrag

"Indledning:
Columbus var en mand, som satte sig mål i livet. Han skulle ikke ende med at sidde og spinde uld som sin far. Nej Columbus ville ud til søs og opdage verden.

Jeg vil foretage mig en undersøgelse af de væsentligste årsager til Opdagelserne og de væsentligste konsekvenser af Opdagelserne. Hvad var målet for Columbus´ rejse til Amerika? Jeg vil også sammenligne Las Casas syn på Indianerne med Columbus´ syn.

Matematikken var og er under udvikling. Jeg vil kigge på anvendelsen af matematikken på de store have, hvad Columbus brugte til at navigere med og hvad opdagelsesrejsende brugte efter ham.

Til det vil jeg specielt komme ind på sfærisk geometri og lave en redegørelse for grundbegreberne i den sfæriske geometri.
Jeg vil lave en analyse af Columbus´ udlægning af kulturmødet mellem europæerne og de indfødte, og tage udgangspunkt i det vedlagte udsnit af Columbus´ logbog.

Jeg vil beregne længden af Columbus´ rejse i 1492, ved hjælp af sfærisk geometri. Og jeg vil overveje det rimelige i hans antagelse om, at være nået til den vestlige side af Indien.
Til sidst vil jeg perspektivere til Vikingerne."

Opgavens hovedafsnit
Konstantinopel
I 1453 overtager det Osmanniske rige det Byzantinske rige i Konstantinopel og kalder byen for Istanbul, som vi også kalder den, den dag i dag. Dermed fik muslimerne (som havde religionen sunni islam) magten over italienernes vigtigste handelsbyer. Dette gjorde at Krydderivejen blev lukket for alle kristne, og alle de varer som blev sendt til europæerne nu ikke kom frem. Krydringen var vigtig til både opbevaringen og smagen. Det var ikke kun krydderier som blev sendt af denne rute! Pelse, skind, te, silke, jade, guld og ædelstene fra Indien og Kina. Safran, ingefær, muskatnød, nelliker, vanilje, kanel og paprika, altså 1000 vis af varer, kunne nu ikke komme igennem. De europæere som ikke kunne undvære denne delikatesse måtte finde en ny vej til Indien og til de ostindiske øer


Konsekvenserne af overtagelsen gjorde at italienske købmænd ikke havde mulighed for at sejle til Sortehavet og handle. Heller ikke de kyster som lå nær Tyrkiet havde de mulighed for at komme nær.
Alt dette startede da Columbus var lille og boede hos sin far som spandt uld, i Italien. Columbus ... Køb adgang for at læse mere

SRP om Columbus, opdagelserne og navigation i Historie A og Matematik A

[11]
Bedømmelser
 • 02-05-2010
  det ser rigtig godt, ingen tvivl om det
 • 03-10-2010
  God opgave - dog mangler i mat. delen
 • 26-01-2015
  Givet af 3.g'er på STX
  God inspiration, fik en god idé om hvad jeg skal medtage i historie.
 • 07-03-2012
  den kan godt bruges...........