Analyse af Café Hector

 • STX 1.g
 • Dansk A
 • Ingen givet
 • 10
 • 2946
 • PDF

Kortfilmsanalyse: Analyse af Café Hector

Her kan du se en analyse af kortfilmen Café Hector af Lotte Svendsen.

I opgaven analyseres filmens opbygning med brug af berettermodellen, personerne karakteriseres og filmen analyseres ud fra Richard Raskins 7 parametre.
Der er desuden fokus på filmens problemstillinger.∂

Indhold

Indledning 3
Analyse og fortolkning 3
Opbygning og berettermodellen 5
Problemstilling 5
Karakterisering af personer 6
Opsamling 7
Richard Raskins parametre 7
Konklusion 9
Litteraturliste 10

Uddrag

Indledning:
”Café Hector” er en kortfilm på 16 minutter, instrueret af Lotte Svendsen, 1995. Lotte Svendsen stammer fra Rønne, født 31. august 1968. Hun har tidligere vundet flere priser for sin kortfilm Café Hector. Hun benytter sig ofte af samme skuespillere i sine film, deriblandt Henrik Lykkegaard, som også er med i Café Hector.1
Kortfilmen handler primært om, hvordan det er at blive holdt uden for et fællesskab og ikke blive accepteret.
Kortfilmen Café Hector udarter sig på en café. Den er fyldt med unge og smarte mennesker, som drikker cappuccino, og smalltalker. Det er kun folk, som er ”in” og accepteret, der får lov at være på caféen. Uffe, som ikke er in, får lov til at låne toilettet. Der står han, og øver sig på at tale til gruppen af de unge og smarte. Han har en pistol med, og truer foran spejlet. I selve café-rummet sidder gruppen der stadig, lige indtil Thorvald kommer ind, og trækker sit gevær. Han er gået amok, og begynder at tale om, hvor smarte og højrøvede alle er på Café Hector, og hvordan de ser ned på alt og alle. Thorvald kan ikke forstå, hvorfor alt skal være så smart, og hvorfor det kun er få udvalgte personer, der må være med i deres gruppe. Uffe er på vej ned ad trapperne fra toilettet med høj musik for ørene. Han ser så Thorvald. Thorvald bestiller det mest kiksede til alle sammen, Rød Tuborg på flaske, og tvinger dem til at drikke det. Thorvald begynder at flirte med en pige. Uffe sidder stadig ved trappen, men pludselig rejser han sig, og skyder Thorvald. Gruppen samler sig, og takker Uffe. Til slut bestiller Uffe en cappuccino, og alle klapper af ham.
Jeg vil lave en analyse og fortolkning af kortfilmen. Jeg vil jeg se på filmens struktur, dog kommer den filmiske opbygning løbende i afsnittene. Jeg vil se på mulige problemstillinger og relatere det til den virkelige verden. Richard Raskin, som har opstillet syv parametre for en god kortfilm, vil jeg kigge nærmere på, og se om de passer til kortfilmen Café Hector.

Analyse og fortolkning:
Kortfilmen, Café Hector består af tre scener. De er kædet sammen ved både episk- og dramatisk montage; Første scene foregår på caféen, hvor den smarte gruppe drikker cappuccino og snakker i fred og ro; Anden scene er på toilettet, hvor Uffe øver sig på sin tale, og tredje scene er på caféen, efter at Thorvald er kommet ind.
Til første og anden scene er der brugt krydsklipning. Der er løbende klip mellem toilettet og café-rummet. Det skaber ekstra dramatik, at vi følger to adskilte, men sideløbende handlinger på en gang. De to handlinger mødes til sidst i scene tre. Bortset fra denne krydsklipning er der brugt usynlig klipning hele vejen igennem. Handlingen er kontinuerlig uden tidsspring eller flashback.
Hele vejen igennem er det diegetisk lyd, der er ingen handlinger, hvor lyden ikke virker naturlig. De non-diegetiske lyde høres som baggrundsstøj. Lyden af folk, som snakker i caféen. Underlægningsmusik bliver brugt, da Uffe har høretelefoner på. Dette er ikke filmmusik, men musik Uffe hører, dvs. subjektiv lyd. Musikken som Uffe hører, …... Køb adgang for at læse mere

Analyse af Café Hector

[15]
Bedømmelser
 • 13-02-2011
  Opgaven er rigtigt godt struktureret, og indholdsmæssigt er den også god. Der er en indholdsfortegnelse så man ved hvad der besvares i opgaven. Og en anden vigtig ting, der er med er en litteraturliste.
 • 02-11-2011
  Givet af HFe-elev på 1. år
  Den var brugbar, især omkring de tekniske virkemidler som jeg ikke selv havde styr på :-)
 • 11-04-2013
  Givet af HF-elev på 2. år
  Rigtig godt skelet til at bygge en opgave over.
 • 01-04-2013
  Brugbar, men mangler noget dybde.

Materialer relateret til Analyse af Café Hector.