Analyse Hans Scherfigs novelle Butleren

  • STX 1.g
  • Dansk A
  • 10
  • 3
  • 1185
  • PDF

Novelleanalyse: Analyse Hans Scherfigs novelle Butleren

Analyse af novellen Butleren af Hans Sherfig.

I denne opgave får du styr på fortællestil, personkarakteristik, sprog og budskab i novellen. Undervejs inddrages citater til at underbygge pointer i analysen.

Uddrag

Novellen ”Butleren” er på mange måder et typisk værk af Scherfig, hvori hans helt unikke Scherfig-konstruktion fremgår meget tydeligt. Hans Scherfig er på mange måder blevet kendt med henblik på hans unikke evne til at skildre og beskrive hierarkier og magtbalancer mellem mennesker i det etablerede samfund, som også tydeligt fremgår i værket ”Det forsømte forår”. I ”Det forsømte forår” får vi skildret skolegangen for en flok unge mennesker og deres kamp for respekt, anerkendelse og autoritet i det krævende samfund, og den undertrykkelse de var udsat for hos den dominerende lektor Blomme, som formåede som en anden diktator at skabe en vis frygt og rangforskel i sin klasse.

Hans Scherfig formår også i ”Butleren” at beskrive hvilke sammenbrud der kan fremkomme når titler og rangorden bliver det altoverskyggende mål, og når mennesket, fokuseret på de samfundsskabte konventioner og omgangstoner, kæmper for en anerkendelse i samfundet.

Novellen tager udgangspunkt hos en ung maler, som har fået til opgave at dekorere et børneværelse på det gamle engelske slot ved navn Daverill Hall. Slottet tilhører en meget from og fornem slægt, som i århundreder har boet på dette slot og hvor slægtens efterkommere stolt har videreført slægtens traditioner og normer... Køb adgang for at læse mere

Analyse Hans Scherfigs novelle Butleren

[1]
Bedømmelser
  • 08-06-2011
    Rigtig god analyse og fortolkning